fbpx
freelance

Većina nezavisnih konzultanata do novih projekata dolazi preko poznanstava

Mateo Juran
,
 28 studenoga, 2019.

Svjedoci smo velikih promjena na tržištu rada svijeta i Europe. Broj nezavisnih stručnjaka (eng. freelancera), osoba koje su odlučile tradicionalno zaposlenje zamijeniti fleksibilnijim oblicima rada, znatno raste. U SAD-u je već danas čak 36 posto nezavisnih stručnjaka u ukupnom broju zaposlenih, a u Europskoj uniji taj broj stalno raste i danas iznosi 15 posto. O nezaustavljivu rastu broja nezavisnih stručnjaka najbolje govori Forbesovo istraživanje da će do 2027. više od pola radne snage u SAD-u biti nezavisni stručnjaci.

Nedostatak kvalitetnog ekosustava

Trend porasta broja nezavisnih stručnjaka vlada i u naizgled ustaljenoj industriji poslovnog savjetovanja te broj konzultanata koji su se odlučili na osamostaljenje konstantno raste. U Zapadnoj Europi provedeno je mnogo istraživanja koja potkrepljuju tu tvrdnju, a u Jugoistočnoj znatno manjka podataka o tome. Nedostatak relevantnih istraživanja potaknuo je Kliker, najveću digitalnu platformu Jugoistočne Europe koja spaja nezavisne stručnjake i tvrtke, da u suradnji s Apsolonom, vodećom hrvatskom tvrtkom za poslovno savjetovanje, provede opsežno istraživanje u kojem je sudjelovalo više od tri stotine ispitanika. Istraživanje pruža uvid u stanje tržišta iz perspektive nezavisnih konzultanata i njegov je cilj osvijestiti poslovnu zajednicu o prednostima njihova angažiranja. Klikerovo veliko istraživanje pokazalo je da je tipičan nezavisni stručnjak muškarac s prosječnim radnim iskustvom od šesnaest godina stečenim na vodećim pozicijama i fokusom na financije, marketing i menadžment. Stručnjacima je u prosjeku potrebno više od šest mjeseci za prelazak u nezavisne, čemu je glavni razlog nedostatak kvalitetna ekosustava koji bi im pomogao u prvim koracima osamostaljenja. Nalaženje projekata također je velik izazov za nezavisne stručnjake, pretežito zbog netrasparentnosti tržišta. Istraživanje pokazuje da čak 80 posto ispitanika klijente nalazi preko poznanstava, a nakon što iskoriste mrežu znanaca, imaju rijetke prilike za pronalazak sljedećih projekata. Prelazak iz stalnoga zaposlenja u osamostaljenje dugotrajan i izazovan proces, ali nezavisni konzultanti zadovoljni su svojim odabirom, što je istaknulo čak 85 posto ispitanika. Nekoliko je čimbenika koji su stručnjacima najviše pomogli u osamostaljivanju: prvi je porast potražnje za nezavisnim stručnjacima (za 50 posto ispitanih), a slijede ga dostupnost digitalnih platformi poput Klikera (za 40 posto ispitanih) i digitalni alati (za 17 posto ispitanih) te dostupnost stranim tržištima (za 35 posto ispitanih).

Tipičan nezavisni stručnjak muškarac s prosječnim radnim iskustvom od šesnaest godina stečenim na vodećim pozicijama Tipičan nezavisni stručnjak muškarac s prosječnim radnim iskustvom od šesnaest godina stečenim na vodećim pozicijama

Rade više, ali su zadovoljniji

Osim uvida u postupak osamostaljivanja, istraživanje je pružilo uvid u zadovoljstvo radom osamostaljenih stručnjaka. Iako više od polovine ispitanika radi više nego prije, zadovoljniji su i 96 posto smatra da je donijelo ispravnu odluku. Kao najveću prednost osamostaljenja navode fleksibilno radno vrijeme, samostalan odabir projekata i rad od kuće. Upravo im je ta fleksibilnost, stručnjaci ističu, važnija od prihoda. Zadovoljstvu prelaskom u nezavisne stručnjake pridonosi i podatak da je više od 80 posto klijenata zadovoljnije uslugama nezavisnih stručnjaka u usporedbi s vremenom kad su bili u stalnome radnom odnosu. Štoviše, čak 64 posto ispitanih stručnjaka radi na jednakim ili većim projektima, što svjedoči o povjerenju klijenata u nezavisne stručnjake.

Angažiranje nezavisnih stručnjaka razlikuje se prema industrijama; neke su industrije, poput IT-a i marketinga, odavno počele surađivati s njima. S druge strane, vidljiva je tromost tradicionalnih industrija koje se još prilagođavaju promjenama na tržištu poslovnog savjetovanja i tek spoznaju prednosti nezavisnih konzultanata. Prostora za napredak tržišta zasigurno ima i toga je svjesno više od 80 posto ispitanika. Ističe se potreba za osvještavanjem ključnih prednosti koje angažman nezavisnih stručnjaka donosi, poput lakše prilagodbe klijentu (74,7 posto), činjenice da cjelokupan posao obave provjereni stručnjaci (52 posto), boljeg omjera cijene i kvalitete (52 posto) i mogućnosti fokusa na samo jedan projekt (40 posto). Oblikovanju industrije koja će poticati rad nezavisnih konzultanata pridonijet će i digitalna transformacija koja zahvaća sve industrije, uključujući i konzultantsku. Tehnologije budućnosti poput umjetne inteligencije, platformizacije, IoT-a i skupova velikih podataka (engl. bid data) jako će utjecati na rad nezavisnih konzultanata. Istraživanje je pokazalo da stručnjaci koji uza stalni radni odnos usporedno rade na projektima najutjecajnijom tehnologijom budućnosti smatraju umjetnu inteligenciju (46 posto), a isključivo nezavisni stručnjaci opredijelili su se za platformizaciju (56 posto).

U idućem razdoblju očekuje se strelovit rast nezavisnih stručnjaka u Jugoistočnoj Europi U idućem razdoblju očekuje se strelovit rast nezavisnih stručnjaka u Jugoistočnoj Europi

Tvrtke prepoznale prednosti

Iz perspektive tržišnih trendova razvoj novih poslovnih modela (55 posto), globalizacija (42 posto) i popularizacija životnog stila nezavisnih stručnjaka (42 posto) ključni su trendovi koji će oblikovati industriju. Iz predstavljenih rezultata istraživanja može se zaključiti da tržište nezavisnih konzultanata Jugoistočne Europe ima velik potencijal i da su tvrtke prepoznale prednosti rada s nezavisnim stručnjacima. Tržište nezavisnih konzultanata postupno se oblikuje, čemu pridonosi digitalizacija koja će transformirati rad nezavisnih stručnjaka te im omogućiti jednostavnije nalaženje novih klijenata i istodobno tvrtkama osigurati precizniji odabir traženog stručnjaka. U idućem razdoblju očekuje se strelovit rast nezavisnih stručnjaka u Jugoistočnoj Europi, što će znatno unaprijediti konkurentnost regionalne poslovne zajednice i regionalnoga gospodarstava.