fbpx

Priprema i provedba projekata za javni sektor

Pripremamo projektne prijedloge čiji su nositelji dionici javnog sektora za financiranje i dobivanje bespovratnih sredstava te pružamo uslugu upravljanja projektom sukladno propisanim procedurama.

Priprema projektnog prijedloga za javni sektor uključuje nekoliko ključnih koraka kako bi se osigurala uspješna aplikacija na natječaje. Počinje s razradom projektne ideje, gdje se detaljno definira cilj i opseg projekta. Zatim slijedi provjera prihvatljivosti, gdje se analizira usklađenost projekta s kriterijima natječaja. U procesu je važna i temeljita priprema dokumentacije, uz stručnu pomoć ako je potrebno, kako bi se osigurala potpunost i točnost informacija. Projekt se usklađuje s uvjetima natječaja, osiguravajući da sve komponente projekta udovoljavaju zahtjevima financijskog mehanizma. Usluga pripreme projektnog prijedloga ne završava podnošenjem istog na određeni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava, nego klijentima pružamo podršku tijekom cijelog procesa evaluacije.

Sveobuhvatna podrška

Naša usluga nudi sveobuhvatnu podršku u pripremi projektnih prijedloga za javni sektor, osiguravajući da projekt odgovara ciljevima i uvjetima natječaja. Proces započinje razradom projektne ideje nakon čega slijedi provjera prihvatljivosti, a zatim detaljna priprema dokumentacije i usklađivanje s natječajnim uvjetima.

Koraci prilikom pripreme i provedbe projekata

Naša stručnost u pripremi i provedbi projekata osigurava temeljitu prilagodbu projektne ideje prema zahtjevima poziva, detaljno upravljanje svim aspektima projekta od njegove koncepcije do realizacije, uz kontinuiranu stručnu podršku i agilno projektno vodstvo.

Priprema projekta za javni sektor

U pripremi projektnog prijedloga, prvi korak je precizno oblikovanje ili prilagodba projektne ideje prema zahtjevima odabranog poziva, uključujući ispunjavanje predviđenih obrazaca. Ovaj proces obuhvaća:

  • detaljnu elaboraciju – usklađivanje projektnog prijedloga s uvjetima poziva, temeljito istražujući potrebe i zahtjeve prijavitelja
  • izradu prijave – razvijanje cjelokupne intervencijske logike projekta – od ciljeva do aktivnosti i indikatora, uz razradu proračuna koji poštuje pravila o prihvatljivim troškovima. Uključuje i formulaciju plana održivosti i dodatnih sekcija specificiranih od strane poziva
  • popratnu dokumentaciju – osiguravanje svih neophodnih izjava, suglasnosti i provjera ostale potrebne administrativne dokumentacije
  • predaju materijala – učitavanje i slanje svih materijala prema propisanim uvjetima poziva.

Provedba projekta za javni sektor

Nakon dobivene odluke o financiranju, faza provedbe uključuje detaljno upravljanje projektom za uspješnu i pravodobnu realizaciju, uzimajući u obzir sve procedure i pravila kako bi se maksimizirala prihvatljivost izdataka. To uključuje:

  • savjetodavne usluge – pružanje stručne podrške u upravljanju projektom, uključujući izradu i provedbu planova nabave, podnošenje zahtjeva za nadoknadom sredstava te sve ostale administrativne zahtjeve u skladu s ugovornim pravilima i zakonskom regulativom
  • projektno vodstvo – agilna koordinacija s timovima na terenu i komunikacija s provedbenim tijelima, djelujući kao produžena ruka naručitelja i osiguravajući usklađenost s projektom i njegovim ciljevima.

Što kažu naši klijenti?

S obzirom da nam danas završava ugovor za programiranje novog programa za razdoblje 2021.-2027. ovim putem vam želim zahvaliti na pomoći i podršci koju ste nam pružili u ovih zadnjih godinu dana, a i više ako računamo izradu teritorijalne analize. Vjerujem da smo našim zajedničkim radom i trudom uspjeli kreirati kvalitetan dokument koji je podloga za još bolji program i projekte u novom razdoblju.

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU

Suradnja s Apsolonom bila je izrazito uspješna, ponovno bismo ih anagažirali zbog kompetencija, iskustva, brzine usluge i načina pružanja usluge. Dodatna vrijednost bile nam su informacije o natječajima, edukacije o precedurama, propisima, dokumentaciji vezano uz korištenje bespovratnih sredstava koje smo dobili od Apsolona

Nevenka, Atlantic Cedevita d.o.o.

Ukupan dojam je izvrstan. Rad s vašim timom je bio izrazito profesionalan, organiziran, bio nam je na raspolaganju u svakom trenu i imao odgovor na sve naše upite. Preporučili bismo vas za savjetnike.

Valerija, Telegra Solutions d.o.o.

Smatramo da je suradnja kroz cijeli projekt bila vrlo kvalitetna, prvenstveno jasnoća i jednostavnost komunikacije te stručnost vođenja procesa izrade dokumenta.
– Master plan gospodarskog razvoja Krapinsko-zagorske županije za 2021.-2027.

Zagorska razvojna agencija

Savjetnici iz Apsolona su obradili ukupnu analizu gradske problematike, ali i dali vrlo moderna rješenja za određene izazove te se uspješno uključili u našu sadašnju situaciju i smjerove našeg razvoja. Temeljem više sastanaka i online konzultacija na kojima sam sudjelovao, moj je dojam da se vaši kolege u potpunosti poistovjetili sa životom i radom u Rijeci, ali i sa nekim potpuno novim temama – pandemijom, projektom Europske prijestolnice kulture nakon 2020. godine te digitalizacijom ili razvojem zelene infrastrukture. To je više nego profesionalno odrađen posao!

Grad Rijeka

With Apsolon we have found a stable and reliable partner with local expertise and knowledge to help us achieve efficient outcomes.

GIZ (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit)

Preporučujemo Apsolon zbog ugodne suradnje i komunikacije od strane Apsolonovih djelatnika koji su uvijek dostupni za sva pitanja. Vrlo su odgovorni i u kratkom vremenu rješavaju sve upite, pripremaju potrebnu dokumentaciju i uvijek su na raspolaganju. Preporučamo Apsolon za svaki budući projekt.

Ivana, BioGnost d.o.o.

Ponovno bismo angažirali Apsolon iz razloga što je suradnja bila tečna, informacije su kolale vrlo tečno i točno, uz uvijek ugodnu komunikaciju kako s Marinelom isto tako i s Mislavom. Sve što smo vidjeli kod apsolona je apsolutno bila visoka razina na koju do sada nismo naišli, tako da nemam posebnih preporuka za poboljšanje procesa, ostanite stručni i ažurni kakvi jeste. Dojam je izvrstan, čak toliko da mi je malo žao što smo završili. Sve preporuke svima za Apsolon, a nadamo se i daljnjoj suradnji.

Tihana, Kroma d.o.o.

Ovom prilikom želimo se zahvaliti na profesionalnoj suradnji i izvrsnim ostvarenim rezultatima cijelom Apsolon timu, s kojima smo uspješno surađivali tijekom provedbe projekta. Bilo je zadovoljstvo surađivati s vama!

Ministarstvo turizma

Odlična i konstruktivna suradnja s voditeljima projekta od strane Apsolona koji su u svakom trenutku bili na raspolaganju. Dodana vrijednost je prijenos znanja, informacija, stručnih mišljenja i kreativnosti također od strane voditelja projekta Apsolona. Pohvala na strpljenju i razumijevanju. Svakako preporuka Apsolona za savjetnika.

Grad Pula-Pola

Često postavljena pitanja

Što podrazumijeva priprema, a što provedba projekata u javnom sektoru?

Priprema projekata obuhvaća razradu projektne ideje, analizu prihvatljivosti, detaljno planiranje i financijskih sredstava te, općenito, izradu i podnošenje projektnog prijedloga. Usluga pripreme projektnog prijedloga “završava” dobivanjem Odluke o financiranju, kada prijavitelj započinje s provedbom projekta. Provedba projekata odnosi se na realizaciju i implementaciju istog kroz koordinaciju resursa, izvršavanje aktivnosti i upravljanje projektom sve do njegovog uspješnog završetka.

Kada je potrebna usluga pripreme projekata?

Priprema projekata je potrebna prije pokretanja bilo kojeg projekta kako bi se osiguralo da su ciljevi jasno definirani, resursi adekvatno planirani, financiranje osigurano i rizici minimizirani, čime se povećavaju šanse za uspješnu realizaciju projekta.

Može li se naručitelj javiti iako nema projektnu ideju?

Da, naručitelj se može obratiti za pomoć čak i ako nema konkretnu projektnu ideju. U tom slučaju naš tim stručnjaka naručitelja vodi kroz proces istraživanja i razvoja ideja, pomažući da zajedno s identificiraju potencijalne prilike i oblikuju jasan projektni koncept koji odgovara ciljevima i potrebama naručitelja.

Može li se naručitelj odlučiti samo za jednu od usluga, primjerice provedbu projekta?

Naručitelj se može odlučiti isključivo na uslugu provedbe projekta, ako je projektna priprema već završena i postoji jasan plan za implementaciju.

Koliko traje usluga pripreme, a koliko usluga provedbe projekata?

Trajanje usluge pripreme projekta može varirati od nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci, ovisno o složenosti projekta i detaljnosti potrebne analize. Usluga provedbe projekta nema fiksno trajanje nego ovisi o obujmu i zahtjevnosti projekta, a samo trajanje definira se vremenskim planom projekta.

Gdje je definiran vremenski okvir za realizaciju?

Vremenski okvir za realizaciju projekta obično je definiran u samom projektnom prijedlogu te Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava. Oba dokumenta detaljno opisuju sve faze projekta, rokove za svaku aktivnost, kao i ukupno trajanje projekta od početka do završetka. Vremenski okvir procjenuje se na temelju složenosti projekta, a ovisi i o uvjetima određenog poziva kojim se definira prihvatljivo razdoblje provede projekta.

Kontaktirajte nas

    Tvoja poruka je uspješno poslana. Hvala!