fbpx

Zelenija Europa: Energetska tranzicija i borba protiv klimatskih promjena

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

“Zelenija Europa” podržava prijelaz na gospodarstvo s malim udjelom ugljika, promiče prilagodbu na klimatske promjene, prevenciju opasnosti i upravljanje, osigurava očuvanje i zaštitu okoliša te promiče učinkovitost resursa.

Europski zeleni plan (European Green Deal) označava zeleniju Europu bez ugljika što će se postići ulaganjem u energetsku tranziciju, obnovljivim izvorima energije i borbom protiv klimatskih promjena. Riječ je o novoj strategiji rasta koja se ostvaruje rješavanjem nekih od najvažnijih ekoloških i klimatskih problema. Time Europska unija želi suvremenu, efikasnu i konkurentnu ekonomiju s nultom neto emisijom stakleničkih plinova do 2050. godine kroz ulaganja u istraživanja i inovacije te očuvanje okoliša. Ukupno planirano ulaganje na razini EU iznosi cca. 378 milijardi eura.

Projekti koji će se financirati bit će usmjereni na područja javnih politika u nastavku. 

U skladu s Europskim zelenim planom, Hrvatska kao glavni cilj ima postati predvodnicom u zelenom gospodarstvu i uvođenju čišćih, jeftinijih i zdravijih oblika prijevoza promicanjem sigurne i održive prometne politike. Ulagat će se u digitalnu infrastrukturu i poticati uvođenje digitalnih rješenja u interesu građana i hrvatskog gospodarstva.