fbpx

Stručno ESG savjetovanje za razvoj održivog poslovanja

Upravljanje okolišnim, društvenim i upravljačkim pitanjima (ESG) postalo je ključno za uspjeh i dugoročnu stabilnost tvrtki diljem svijeta. No, usvajanje ESG načela nije samo moralna obveza, već i prilika za rast, inovacije i jačanje povjerenja dionika unutar vrijednosnog lanca.
U Apsolonu vjerujemo da ESG nije samo obveza, već put prema održivom poslovanju i izvrsnosti. Naš stručan tim sastoji se od iskusnih savjetnika koji su spremni podržati vašu tvrtku u izradi i provedbi sveobuhvatne ESG strategije prilagođene vašim ciljevima i vrijednostima.

Evaluacija postojećeg stanja iz ESG perspektive

Analiza okolišnih, društvenih i upravljačkih faktora na vanjske i unutarnje čimbenike poslovanja kako bi se identificirali kriteriji za praćenje unutar ESG izvještaja. Nastavno na analizu, slijedi identifikacija potencijalnih i stvarnih učinaka i rizika na poslovanje i lanac vrijednosti organizacije po načelima materijalnosti i dvostruke materijalnosti, a potom provedba GAP analize kako bi se identificirali budući koraci u implementaciji ESG-a i benchmarking u odnosu na druge dionike u lancu vrijednosti.

Održivo poslovanje kroz razvoj ESG Strategije

Nudimo dugoročnu potporu prilikom razvoja i implementacije održivog poslovanja i postizanja okolišnih, društvenih i upravljačkih ciljeva kroz izradu i kontinuirani razvoj ESG strategije prema poslovnoj strategiji i dugoročnim ciljevima tvrtke.

Izrada ESG Izvještaja sukladno ESRS standardima

Izrađujemo ESG izvještaj prema ESRS (European Sustainability Reporting Standards) standardima s kriterijima koji su utvrđeni kao značajni po načelima materijalnosti i dvostruke materijalnosti uz opisanu metodologiju i relevantne informacije. Po željama klijenta, pružamo pomoć u uspostavljanju sustava prikupljanja podataka unutar tvrtke za lakše upravljanje podacima prilikom izrade izvještaja.

Sustavno praćenje, revizija i re-evaluacija ESG ciljeva za vaše poslovanje

Pružamo kontinuiranu podršku prilikom praćenja napretka postizanja postavljenih ESG ciljeva s jasnom vizijom održivog poslovanja tvrtke uz ponovnu procjenu trenutnog stanja po potrebi kako bi se optimizirao proces tranzicije ka održivom poslovanju. Po zahtjevima klijenta, educiramo Vaš tim o važnosti ESG-a u poslovanju i primjeni principa održivosti unutar tvrtke.

Što možete očekivati od nas

Stručnost

Naš tim kombinira razumijevanje ESG načela s bogatim iskustvom u različitim industrijama kako bi vam pružio najkvalitetnije savjete i rješenja.

Prilagođen pristup

Razumijemo da svaka tvrtka ima jedinstvene izazove i potrebe, stoga razvijamo prilagođene ESG strategije koje odražavaju vaše poslovne ciljeve i vrijednosti.

Suradnja

Radimo u partnerskom odnosu s vama kako bismo osigurali da vaša ESG strategija bude u skladu s najboljim praksama i relevantnim propisima.

Kontinuirana podrška

Naša podrška ne prestaje nakon izrade strategije. Ostajemo uz vas kako bismo vam pomogli u implementaciji, praćenju rezultata i prilagodbi vaše strategije prema potrebi.


Naš klijent iz sektora prerađivačke industrije uz kojeg smo dugi niz godina stjecali iskustva i dijelili uspjehe kroz brojne raznovrsne projekte, obratio nam se s ambicioznim ciljem – trebao mu je jasno strukturiran, stručan, transparentan i sveobuhvatan Izvještaj o održivosti koji će istovremeno uzeti u obzir ne samo osobitosti poslovanja i tržišta svake članice grupacije već i standardizirane zahtjeve matice.

Pročitajte uspješnu priču

Što kažu naši klijenti?

S obzirom da nam danas završava ugovor za programiranje novog programa za razdoblje 2021.-2027. ovim putem vam želim zahvaliti na pomoći i podršci koju ste nam pružili u ovih zadnjih godinu dana, a i više ako računamo izradu teritorijalne analize. Vjerujem da smo našim zajedničkim radom i trudom uspjeli kreirati kvalitetan dokument koji je podloga za još bolji program i projekte u novom razdoblju.

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU

Suradnja s Apsolonom bila je izrazito uspješna, ponovno bismo ih anagažirali zbog kompetencija, iskustva, brzine usluge i načina pružanja usluge. Dodatna vrijednost bile nam su informacije o natječajima, edukacije o precedurama, propisima, dokumentaciji vezano uz korištenje bespovratnih sredstava koje smo dobili od Apsolona

Nevenka, Atlantic Cedevita d.o.o.

Ukupan dojam je izvrstan. Rad s vašim timom je bio izrazito profesionalan, organiziran, bio nam je na raspolaganju u svakom trenu i imao odgovor na sve naše upite. Preporučili bismo vas za savjetnike.

Valerija, Telegra Solutions d.o.o.

Smatramo da je suradnja kroz cijeli projekt bila vrlo kvalitetna, prvenstveno jasnoća i jednostavnost komunikacije te stručnost vođenja procesa izrade dokumenta.
– Master plan gospodarskog razvoja Krapinsko-zagorske županije za 2021.-2027.

Zagorska razvojna agencija

Savjetnici iz Apsolona su obradili ukupnu analizu gradske problematike, ali i dali vrlo moderna rješenja za određene izazove te se uspješno uključili u našu sadašnju situaciju i smjerove našeg razvoja. Temeljem više sastanaka i online konzultacija na kojima sam sudjelovao, moj je dojam da se vaši kolege u potpunosti poistovjetili sa životom i radom u Rijeci, ali i sa nekim potpuno novim temama – pandemijom, projektom Europske prijestolnice kulture nakon 2020. godine te digitalizacijom ili razvojem zelene infrastrukture. To je više nego profesionalno odrađen posao!

Grad Rijeka

With Apsolon we have found a stable and reliable partner with local expertise and knowledge to help us achieve efficient outcomes.

GIZ (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit)

Preporučujemo Apsolon zbog ugodne suradnje i komunikacije od strane Apsolonovih djelatnika koji su uvijek dostupni za sva pitanja. Vrlo su odgovorni i u kratkom vremenu rješavaju sve upite, pripremaju potrebnu dokumentaciju i uvijek su na raspolaganju. Preporučamo Apsolon za svaki budući projekt.

Ivana, BioGnost d.o.o.

Ponovno bismo angažirali Apsolon iz razloga što je suradnja bila tečna, informacije su kolale vrlo tečno i točno, uz uvijek ugodnu komunikaciju kako s Marinelom isto tako i s Mislavom. Sve što smo vidjeli kod apsolona je apsolutno bila visoka razina na koju do sada nismo naišli, tako da nemam posebnih preporuka za poboljšanje procesa, ostanite stručni i ažurni kakvi jeste. Dojam je izvrstan, čak toliko da mi je malo žao što smo završili. Sve preporuke svima za Apsolon, a nadamo se i daljnjoj suradnji.

Tihana, Kroma d.o.o.

Ovom prilikom želimo se zahvaliti na profesionalnoj suradnji i izvrsnim ostvarenim rezultatima cijelom Apsolon timu, s kojima smo uspješno surađivali tijekom provedbe projekta. Bilo je zadovoljstvo surađivati s vama!

Ministarstvo turizma

Odlična i konstruktivna suradnja s voditeljima projekta od strane Apsolona koji su u svakom trenutku bili na raspolaganju. Dodana vrijednost je prijenos znanja, informacija, stručnih mišljenja i kreativnosti također od strane voditelja projekta Apsolona. Pohvala na strpljenju i razumijevanju. Svakako preporuka Apsolona za savjetnika.

Grad Pula-Pola

Često postavljena pitanja

Što je ESG?

ESG (en. Environment, Social & Governance) standardi procjenjuju utjecaj poduzeća na okoliš, društvo i upravljanje, prelazeći granice financijskih pokazatelja. Dok su neki standardi propisani zakonima, drugi proizlaze iz očekivanja dionika i pritiska ulagača, naglašavajući važnost društvene odgovornosti i očuvanja okoliša.

Zašto uvoditi ESG u svoje poslovanje?

Današnje poslovno okruženje suočava se s rastućim pritiskom da djeluje odgovorno prema okolišu, društvu i unutar vlastitih upravljačkih struktura. Zakonski zahtjevi postaju sve stroži, a očekivanja potrošača i investitora viša nego ikad. Tvrtke koje ne uspiju integrirati ESG principe riskiraju zaostajanje, gubitak tržišne vrijednosti i reputacijske štete.

Koje su prednosti integracije ESG-a?

Integracijom ESG koncepta osiguravate: konkurentnost na tržištu, bolje uvjete financiranja kao što su: pristup povoljnijim kamatnim stopama, veći spektar financijskih instrumenata prilagođenih održivom razvoju i potencijalno nižim troškovima kapitala te povećanu tržišnu vrijednost putem pozitivnog ESG rejtinga koji privlači investitore i povećava vrijednost vaše tvrtke. Smanjuje se rizik poslovanja (budući da se identificira i upravlja okolišnim, društvenim i upravljačkim rizicima), gradi se bolja reputacija (izgradnjom povjerenja među potrošačima, partnerima i investitorima) te se osigurava usklađenost s najnovijim regulativama, zakonima i standardima.

Kome je usluga namijenjena?

Usluga je namijenjena svim tvrtkama koje teže izvrsnosti u održivosti i društvenoj odgovornosti, a posebno tvrtkama koje: su izvozno orijentirane, žele poboljšati svoje ESG performanse i rejting, pripremaju se za veću investiciju ili prodaju, izlistane su na burzi, izlaze na novo tržište ili žele zadovoljiti zahtjeve ključnih dionika.

Kontaktirajte nas

    Tvoja poruka je uspješno poslana. Hvala!