fbpx

Priprema studija (pred)izvedivosti za uspješno financiranje projekata

Vodimo proces izrade studija (pred)izvedivosti prema utvrđenim metodologijama s ciljem pripreme javnih projekata za financiranje

Važnost studije (pred)izvedivosti

Izrada studije (pred)izvedivosti je potrebna kako bi se procijenilo je li projekt tehnički izvediv i ekonomski opravdan. Studija izvedivosti s analizom troškova i koristi omogućuje identifikaciju potencijalnih problema prije nego što se ulože resursi smanjujući rizik i pomažući u donošenju odluka o tome treba li krenuti u realizaciju projekta.


Proces pripreme studije (pred)izvedivosti za uspješno financiranje projekata

Proces pripreme studije (pred)izvedivosti ključan je korak za osiguravanje uspješnog financiranja projekata. Ovaj proces uključuje analizu socioekonomskog utjecaja projekta, detaljno istraživanje svih aspekata investicije te procjenu financijske i ekonomske isplativosti. Studija izvodljivosti s analizom troškova i koristi pomaže u razumijevanju prednosti projekta u odnosu na ulaganja.

Svrha izrade

Svrha izrade studije (pred)izvedivosti je procijeniti je li planirana investicija ili projektna ideja izvediva i ekonomski isplativa te utvrditi potrebu za traženjem vanjskog financiranja.

Koraci u izradi studije (pred)izvedivosti

Proces izrade dokumenta, kao što je propisano u Vodiču analize troškova i koristi investicijskih projekata Europske komisije, uključuje nekoliko ključnih koraka koji osiguravaju strukturiran i učinkovit pristup:

 • definiranje projekta – jasno se određuje cilj projekta, njegova svrha i očekivani rezultati
 • analiza trenutnog stanja – uključuje analizu okruženja, odnosno društveno-ekonomske aspekte projekta
 • procjena opcija – razmatraju se različite strategije i metode za postizanje ciljeva projekta, uključujući analizu prednosti i nedostataka svake opcije
 • izrada plana – na temelju prethodne analize, razvija se detaljan plan koji uključuje specifične aktivnosti, vremenski okvir, potrebne resurse i odgovorne osobe
 • procjena izvedivosti – provedba financijske, ekonomske, tehničke, zakonske i okolišne analize kako bi se utvrdilo je li projekt izvediv i isplativ
 • razvoj financijskog plana – izrađuje se detaljan financijski plan koji uključuje procjene troškova, izvore financiranja i planove za osiguranje sredstava.

Kroz ovaj metodološki pristup, izrada dokumenta omogućuje temeljitu pripremu i planiranje projekta, uzimajući u obzir sve relevantne faktore koji utječu na njegovu uspješnost.

Koraci nakon izrade studije (pred)izvedivosti

Nakon izrade studije (pred)izvedivosti, sljedeći koraci uključuju:

 • dijeljenje informacija – komunikacija rezultata sa svim zainteresiranim stranama
 • financiranje – traženje potrebnih sredstava ili investicija za projekt (ako je potrebno)
 • detaljno planiranje – razvijanje detaljnih planova za implementaciju projekta
 • pokretanje projekta – početak realizacije na temelju plana
 • praćenje i evaluacija – kontinuirano praćenje projekta i evaluacija uspješnosti.

Što kažu naši klijenti?

S obzirom da nam danas završava ugovor za programiranje novog programa za razdoblje 2021.-2027. ovim putem vam želim zahvaliti na pomoći i podršci koju ste nam pružili u ovih zadnjih godinu dana, a i više ako računamo izradu teritorijalne analize. Vjerujem da smo našim zajedničkim radom i trudom uspjeli kreirati kvalitetan dokument koji je podloga za još bolji program i projekte u novom razdoblju.

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU

Suradnja s Apsolonom bila je izrazito uspješna, ponovno bismo ih anagažirali zbog kompetencija, iskustva, brzine usluge i načina pružanja usluge. Dodatna vrijednost bile nam su informacije o natječajima, edukacije o precedurama, propisima, dokumentaciji vezano uz korištenje bespovratnih sredstava koje smo dobili od Apsolona

Nevenka, Atlantic Cedevita d.o.o.

Ukupan dojam je izvrstan. Rad s vašim timom je bio izrazito profesionalan, organiziran, bio nam je na raspolaganju u svakom trenu i imao odgovor na sve naše upite. Preporučili bismo vas za savjetnike.

Valerija, Telegra Solutions d.o.o.

Smatramo da je suradnja kroz cijeli projekt bila vrlo kvalitetna, prvenstveno jasnoća i jednostavnost komunikacije te stručnost vođenja procesa izrade dokumenta.
– Master plan gospodarskog razvoja Krapinsko-zagorske županije za 2021.-2027.

Zagorska razvojna agencija

Savjetnici iz Apsolona su obradili ukupnu analizu gradske problematike, ali i dali vrlo moderna rješenja za određene izazove te se uspješno uključili u našu sadašnju situaciju i smjerove našeg razvoja. Temeljem više sastanaka i online konzultacija na kojima sam sudjelovao, moj je dojam da se vaši kolege u potpunosti poistovjetili sa životom i radom u Rijeci, ali i sa nekim potpuno novim temama – pandemijom, projektom Europske prijestolnice kulture nakon 2020. godine te digitalizacijom ili razvojem zelene infrastrukture. To je više nego profesionalno odrađen posao!

Grad Rijeka

With Apsolon we have found a stable and reliable partner with local expertise and knowledge to help us achieve efficient outcomes.

GIZ (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit)

Preporučujemo Apsolon zbog ugodne suradnje i komunikacije od strane Apsolonovih djelatnika koji su uvijek dostupni za sva pitanja. Vrlo su odgovorni i u kratkom vremenu rješavaju sve upite, pripremaju potrebnu dokumentaciju i uvijek su na raspolaganju. Preporučamo Apsolon za svaki budući projekt.

Ivana, BioGnost d.o.o.

Ponovno bismo angažirali Apsolon iz razloga što je suradnja bila tečna, informacije su kolale vrlo tečno i točno, uz uvijek ugodnu komunikaciju kako s Marinelom isto tako i s Mislavom. Sve što smo vidjeli kod apsolona je apsolutno bila visoka razina na koju do sada nismo naišli, tako da nemam posebnih preporuka za poboljšanje procesa, ostanite stručni i ažurni kakvi jeste. Dojam je izvrstan, čak toliko da mi je malo žao što smo završili. Sve preporuke svima za Apsolon, a nadamo se i daljnjoj suradnji.

Tihana, Kroma d.o.o.

Ovom prilikom želimo se zahvaliti na profesionalnoj suradnji i izvrsnim ostvarenim rezultatima cijelom Apsolon timu, s kojima smo uspješno surađivali tijekom provedbe projekta. Bilo je zadovoljstvo surađivati s vama!

Ministarstvo turizma

Odlična i konstruktivna suradnja s voditeljima projekta od strane Apsolona koji su u svakom trenutku bili na raspolaganju. Dodana vrijednost je prijenos znanja, informacija, stručnih mišljenja i kreativnosti također od strane voditelja projekta Apsolona. Pohvala na strpljenju i razumijevanju. Svakako preporuka Apsolona za savjetnika.

Grad Pula-Pola

Često postavljena pitanja

Što je studija (pred)izvedivosti?

Studija (pred)izvedivosti je analiza koja procjenjuje je li određeni projekt ili inicijativa tehnički ostvariva, ekonomski isplativa i društveno prihvatljiva prije nego što se ulože značajni resursi.

Kada je potrebna studija (pred)izvedivosti?

Studija (pred)izvedivosti je potrebna prije pokretanja velikih projekata ili investicija, kako bi se osiguralo da su planovi tehnički izvedivi, ekonomski opravdani i usklađeni s ciljevima organizacije.

Koliko je vremena potrebno za izradu studije (pred)izvedivosti?

Vrijeme potrebno za izradu studije (pred)izvedivosti varira, ali obično traje do nekoliko mjeseci, ovisno o složenosti projekta.

Mogu li javne uprave same pripremiti studiju (pred)izvedivosti?

Javne uprave i organizacije mogu samostalno pripremiti studije (pred)izvedivosti, ali često angažiraju stručnjake kako bi osigurali objektivnost i stručnost u analizi. Odgovorne osobe često su suočene s manjkom internih kapaciteta. Angažiranjem konzultanata značajno se olakšava cjelokupan proces i olakšava uspješna priprema i provedba projekta iz domene javne uprave.

U koje svrhe se može koristiti studija po završetku izrade?

Nakon što je studija (pred)izvedivosti gotova, koristi se za donošenje odluka o pokretanju, prilagodbi ili odustajanje od projekta na temelju njezinih nalaza i preporuka.

Kontaktirajte nas

  Tvoja poruka je uspješno poslana. Hvala!