fbpx

Energetska tranzicija i ESG savjetovanje za održivi razvoj i poslovanje

Usmjereni smo na sveobuhvatnu savjetodavnu uslugu za privatni i javni sektor u sklopu koje provodimo strateško energetsko planiranje, prilagodbu poslovanja ciljevima održivog razvoja te pružamo uslugu uvođenja ESG koncepta u poslovanje, potpuno prilagođenog ciljevima i vrijednostima vaše tvrtke. Također, pružamo kompletnu tehničku podršku u pripremi zelenih ulaganja u sklopu koje pokrivamo izradu DNSH obrasca za usklađivanje ulaganja s EU taksonomijom, izračun ugljičnog otiska vašeg poslovanja te proračun ušteda energije i emisija CO2 u skladu s tehničkim normama.


Strateško energetsko planiranje

Nudimo savjetodavnu podršku pri izradi i implementaciji strateških planova na području klime i energije za jedinice lokalne i regionalne samouprave:

  • Akcijski plan energetski održivog razvitka i prilagodbe klimatskim promjenama (SECAP)
  • Akcijski plan energetske učinkovitosti
  • Investicijski koncept razvoja održivih projekata

ESG savjetovanje za razvoj održivog poslovanja

Upravljanje okolišnim, društvenim i upravljačkim pitanjima (ESG) postalo je ključno za uspjeh i dugoročnu stabilnost tvrtki diljem svijeta. No, usvajanje ESG načela nije samo moralna obveza, već i prilika za rast, inovacije i jačanje povjerenja dionika unutar vrijednosnog lanca.

U Apsolonu vjerujemo da ESG nije samo obveza, već put prema održivom poslovanju i izvrsnosti. Naš stručan tim sastoji se od iskusnih savjetnika koji su spremni podržati vašu tvrtku u izradi i provedbi sveobuhvatne ESG strategije prilagođene vašim ciljevima i vrijednostima.


Tehnička podrška u pripremi zelenih ulaganja

Osiguravamo kompletnu tehničku podršku i stručno savjetovanje koje vam je potrebno za pripremu zelenih ulaganja.

Pokrivamo izradu DNSH obrasca za usklađivanje ulaganja s EU taksonomijom, izračun ugljičnog otiska vašeg poslovanja te proračun ušteda energije i emisija CO2 u skladu s tehničkim normama.


Često postavljena pitanja

Što je energetska tranzicija?

Energetska tranzicija je proces prelaska s energetskog sustava koji uvelike ovisi o fosilnim gorivima na sustav koji se temelji na niskougljičnim izvorima energije. Prednosti koje pokreću energetsku tranziciju su smanjenje ovisnosti o fosilnim gorivima, povećanje energetske samodostatnosti pojedinaca, tvrtki, gradova i država te smanjenje negativnog utjecaja na klimatske promjene.

Jesu li naša poduzeća spremna na zelenu tranziciju?

Apsolon, u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom, proveo je istraživanja o spremnosti hrvatskih poduzeća na zelenu tranziciju za klimatsku neutralnost, čiji je glavni cilj procijeniti utjecaj zelene tranzicije na poslovanje različitih sektora, ali i spremnost poduzeća iz različitih sektora na zelenu tranziciju. Prema podacima iz 2023. godine, od 60 % ispitanika koji zelenu tranziciju percipiraju pozitivno, 80 % ispitanika svoju priliku vidi u korištenju ili razvijanju tehnologija vezanih uz obnovljive izvore energije. Analizu spremnosti hrvatskih poduzeća na zelenu tranziciju za klimatsku neutralnost možete besplatno preuzeti ovdje.

Što je ESG?

ESG (Environmental, Social, Governance) obuhvaća nefinancijski dio poslovanja tvrtke odnosno utjecaj koji poslovne aktivnosti unutar tvrtke i lanca vrijednosti tvrtke imaju na društvo i okoliš te sustave upravljanja koje je tvrtka postavila unutar svoje strukture. ESG faktore investitori koriste za procjenu održivosti i društvene odgovornosti poslovanja tvrtki, što uključuje praksu upravljanja okolišnim resursima, odnos prema zaposlenicima i zajednici te kvalitetu korporativnog upravljanja. ESG kriteriji pomažu investitorima da donose odluke usklađene s njihovim vrijednostima i ciljevima, promovirajući istovremeno održivu i odgovornu poslovnu praksu.

Obvezni ste uvesti ESG u svoje poslovanje – odakle početi?

Započnite svoj put prema implementaciji ESG praksi u poslovanje uz našu stručnu podršku. Naš tim konzultanata pruža uslugu izrade strategije prilagođene vašim potrebama i ciljevima. Početni koraci uključuju procjenu trenutnog stanja te identifikaciju kriterija za praćenje i poboljšanje. Kroz naše usluge, nudimo vam ne samo praktične smjernice, već i kontinuiranu potporu kako biste postigli uspješnu integraciju ESG-a u vaše poslovanje i postali konkurentniji na tržištu. Kontaktirajte nas danas i zajedno ćemo graditi održivu budućnost za vašu tvrtku, okoliš i zajednicu.

Kontaktirajte nas

    Tvoja poruka je uspješno poslana. Hvala!