fbpx
digitalizacija - covid19

Ubrzana digitalizacija kao odgovor tvrtki na COVID-19 krizu

Dora Sandalić
,
 06 studenoga, 2020.

Ova je godina nesumnjivo pokazala koliko je digitalizacija važna za opstanak svakog poduzeća. Digitalizacija i digitalna transformacija pomaknule su se na više mjesto liste prioriteta čak i onih organizacija koje nisu imale razvijen konkretan plan prilagodbe digitalnom dobu. U našoj nedavno objavljenoj studiji Digitalna transformacija u Hrvatskoj 2020. saznali smo više o stanju digitaliziranosti hrvatskog gospodarstva, dok je Dell Technologies nedavno objavio istraživanje digitalizacije na globalnoj razini. U nastavku vam donosimo pregled najvažnijih zaključaka njihovog istraživanja.

Digitalizacija na globalnoj razini 2020.

Prema istraživanju tvrtke Dell Technologies, Digital Transformation Index, koje mjeri razinu digitalizacije tvrtki i organizacija diljem 18 zemalja u 12 različitih industrija, vidljiv je značajan porast u implementaciji digitalne transformacije za vrijeme pandemije. Dellovi stručnjaci ovaj nalaz prepisuju činjenici da se tvrtke ubrzano digitaliziraju da bi opstale na tržištu.

U usporedbi s 2018. godinom, udio tvrtki koje aktivno koriste digitalne tehnologije porastao je za 16 %. Odnosno, postotak se povećao s 23 % u 2018. godini na 39 % u 2020. Broj tvrtki koje imaju najnižu stopu digitalizacije pao je za 6 %. Na grafikonu ispod možemo vidjeti usporedbu 2019. i 2020. godine prema 5 “profila” digitalne spremnosti poduzeća.

digitalna spremnost poduzeća - digitalizacija

Prepreke u provedbi digitalne transformacije

Sa standardnim preprekama digitalizaciji suočava se čak 94 % organizacija, gdje DT Index za 2020. potvrđuje ključna 3 negativna faktora – zabrinutost po pitanju privatnosti podataka te kibernetičkoj sigurnosti, nedostatak sredstava i resursa, nemogućnost interpretacije podataka i informacijska preopterećenost.

Prije početka pandemije, ulaganja tvrtki većinom su bila usmjerena na temeljne tehnologije ključne za poslovanje umjesto njihove nove oblike. Podaci pokazuju da čak 89 % ispitanika smatra da je u trenutnim okolnostima potrebna agilnija IT infrastruktura kao odgovor na nepredviđene situacije u poslovanju. Kada je riječ o najnovijim ulaganjima u tehnologije, indeks pokazuje da će u sljedeće jedne do tri godine dominirati kategorije kibernetičke sigurnosti, alati za menadžment podataka, 5G infrastruktura, softveri za zaštitu privatnosti i tehnologija Multi-Clouda.

prepreke u digitalnoj transformaciji

Ubrzana digitalizacija

Najbolji dokaz ubrzanoj digitalizaciji predstavlja nalaz da je čak 80 % ispitanika započelo s implementacijom nekih od aktivnosti za pokretanje digitalne transformacije. U top 5 aktivnosti nalaze se: jačanje cyber sigurnosti, uvođenje rada od kuće, redizajn digitalnog iskustva za korisnike i zaposlenike, iznalaženje novih načina korištenja podataka te transformacija poslovnog modela i usluga.

ubrzana digitalizacija

Digitalna transformacija u Hrvatskoj

Naš Hrvatski digitalni indeks (HDI), također je pokazao pomak u odnosu na prošlu godinu u području razumijevanja digitalne transformacije i prilika koje ona donosi. To možemo povezati s pandemijom i činjenicom da su organizacije koje su krizu dočekale digitalno spremne, s digitaliziranim procesima i alatima te prilagodljivom korporativnom kulturom prošle bez značajnog gubitka tržišta. Cijela studija digitalne transformacije u Hrvatskoj dostupna je na poveznici, a ako želite provjeriti koliko je digitalno spremna vaša organizacija, ispunite kratki upitnik i saznajte odmah.