fbpx
digitalna transformacija - digitalizacija

U krizi se rađaju prilike ili imamo li vremena za brzinsku digitalnu transformaciju?

Tamara Kelava
,
 25 ožujka, 2020.

U ovim nevremenima, krizi vrijednosti i vodstva često čujemo kontradiktorne upute različitih stručnjaka i dušebrižnika. Dok jedni zagovaraju proaktivnije i jače mjere Vlade, drugi postaju sve više svjesni činjenice da isključivo sebi samima mogu najviše pomoći. Prve reakcije su već testirane i ciljaju na sigurno – smanjenje resursa i održavanje koliko-toliko stabilne likvidnosti. Malo tko u ovoj “snađi se kako znaš i umiješ” situaciji može promišljeno i fokusirano poduzimati značajnije strateške korake. Ali čujemo tu i tamo za svijetle primjere ishitrene, ali promišljene, transformacije poslovanja.

Digitalna transformacija u vrijeme globalne pandemije

Disrupcija se događa. Ovaj put, razlog je globalna pandemija koja je zahvatila svijet, a nije zaobišla ni nas. I ponovno, više nego ikada, svjedoci smo istog epiloga… Adapt or die! Kriza za krizom uvjerila nas je da možemo prihvatiti promjenu te se čak i u neznanju prilagoditi onome što nam je još jučer bilo nepoznato. Izlaskom iz svoje radne zone komfora, uvidjeli smo vlastitu snagu i zato je sada pravo vrijeme da ju iskoristimo promišljeno i …disruptivno.

digitalna-transformacija

3 savjeta za brzu prilagodbu i digitalnu transformaciju

Kao lokalni stručnjaci za digitalnu transformaciju, donosimo tri savjeta za što bezbolniju prilagodbu.

 

1. Reagirajte brzo i bez straha

U prethodnim blogovima, govorili smo o strahu od promjena. Sada više nema vremena za očajavanje, treba reagirati brzo i bez straha. Ako već niste, potrebno je u tvrtki etablirati krizni stožer koji će imati poseban fokus na promjene vezane uz pandemiju. Uz to, formirajte stožer za inovacije, razvoj i strategiju. Pod pritiskom smo učinkovitiji, stoga maksimalni iskoristite prednosti ove nezahvalne situacije.

 

2. Prilagodite se korisnicima

Zlatno pravilo “know your customer first” ponovno dolazi na vidjelo. Samo oni koji poznaju svoje kupce, mogu pronaći načine kako do njih i doći. Empatijom, big data analizom ili bilo kojom drugom metodologijom, sami se prilagođavamo disrupcijama u našim eksternim i internim ekosustavima. Svjedoci smo kako se B2B modeli u nevjerici okreću krajnjim kupcima, preko noći nastaju beskontaktne mogućnosti, a čak i zakleti konzervativci se okreću promišljanju svojih poslovnih modela i procesa i pripremaju se za scenarije 3, 6 ili 9 mjeseci krize.

 

3. Vrijeme je za djelovanje

Biznisi otvoreni promjenama pronašli su svoju tržišnu nišu, ugasili trenutačne požare, ali i testirali svoje mogućnosti i vidike. Sada je vrijeme za iskorištavanje svih prilika koje ova kriza nudi. Propitkivanje poslovnih odluka koje su nas i neznajući do sada ugrozile, ostavite po strani. Vrijeme je za akciju u kontra smjeru, poslovni pilot, prihvaćanje izazova, testiranje neke davno ponuđene prilike.

Brza digitalna transformacija i daljnji koraci poslovanja

Gledajući globalno kretanje krize i prilika koje su iz nje proizašle, svatko od nas dolazi do svog interaktivnog vodiča o daljnjim koracima poslovanja. Tajnog recepta nema, ali “no man is an island” i  stečena iskustva kod drugih, mogu se brzo upogoniti prvo u smjeru samopreživljavanja, a potom stvarne transformacije. Promislite, testirajte, krenite!