fbpx
Apsolon_neustrašuve_liderice_Nika_Starčević

Neustrašive liderice – mit, marketing ili ponos suvremenih korporacija?

Nika Starčević
,
 14 ožujka, 2018.

Jeste li čuli za skulpturu Fearless girl smještenu u New Yorku na Wall Streetu nasuprot slavnom biku Charging Bull koji simbolizira snagu američkog naroda? Skulptura Fearless girl postavljena je na inicijativu jedne marketinške agencije kao simbol spolne ravnopravnosti na liderskim pozicijama. Ona je svojevrsna prezentacija ženske snage i hrabrosti u borbi za izjednačavanje prava. Povodom Dana žena mnoge tvrtke malim gestama čine da se njihove zaposlenice osjećaju posebnima. Je li to samo još jedna objava na društvenim mrežama ili zaista žive ravnopravnost spolova?

Predrasude prema ženama lidericama i dalje postoje, samo toga nismo svjesni. Kako smo se naučili bojati i imati strahove, tako smo se naučili i predrasudama. Odgojem su muškarci nametnuti kao opskrbljivači, samopouzdani i jaki dok se od žena očekuje emotivnost, osjetljivost te podrška svojim liderima. Postoje indikatori ravnopravnosti na radnom mjestu kao što su visina plaće, brzina napredovanja, postotak žena na rukovodećim pozicijama i vrijednosti koje tvrtka promiče, a zaposlenici njeguju. Time organizacije mogu mjeriti stvarnu sliku radnog okruženja kao i uspješnost u smanjenju diskriminacije na osnovi spolne (ne)ravnopravnosti.

Dok je hrvatsko zakonodavstvo 2008. godine jamčilo ravnopravnost u visini plaća, i dalje su mjesečna primanja žena bila čak 11% niža od primanja muškaraca na istoj poziciji. Od osnutka Sense Consultinga iste godine, zaposlenice su imale ravnopravan položaj u organizaciji u svim aspektima poslovanja usprkos negativnom trendu na državnoj, ali i društvenoj razini. Oduvijek njegujemo raznolikosti i ustrajemo  pri uključenosti na radnom mjestu kako bismo ohrabrili zaposlenike da razviju vlastite potencijale te poslovni identitet. Štoviše, promicanje ravnopravnosti spolova utkano je u naše vrijednosti i ključ je našeg dugogodišnjeg uspjeha. Tako Sense Consulting čini čak 60% uspješnih i konkurentnih žena dok na čelu uprave sjede ukupno tri žene od pet članova.

Razina podzastupljenosti žena na rukovodećim i upravljačkim pozicijama poražavajuća je i prikazuje nejednakost, predrasude i diskriminaciju prilikom zaposlenja, promaknuća, ali i određivanja visine plaće. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku iz 2012. godine, u 91% svih uprava na čelu se   nalazi muškarac, a tek u 9% njih na čelu uprave je žena.

Istovremeno, u Sense Consultingu vjerujemo da je uspješnost organizacijskog upravljanja spoj snažnog, učinkovitog i različitog vodstva u samom vrhu tvrtke. Ključ djelotvornog i efikasnog vodstva leži u raznolikosti mišljenja što zahtijeva djelovanje lidera i liderica s različitim vještinama, stajalištima, iskustvima i drugim stručnim karakteristikama, neovisno o njihovu spolu. U potpunosti smo predani davanju jednakih mogućnosti zapošljavanja i jednakih prilika za napredovanje. Uspjeh i djelovanje mjeri se isključivo prema čimbenicima kao što su produktivnost i ostvarenje ciljeva te motiviranost i posvećenost.

Raznolikost je sastavni dio uspješnog radnog okruženja te je važno istaknuti nultu stopu tolerancije prema diskriminaciji da bi zaposlenici mogli u potpunosti izgraditi vlastiti poslovni identitet. Pozitivno radno okruženje u kojem se zaposlenici osjećaju ravnopravnima na svim osnovama garantira još veći uspjeh poslovanja organizacije. Stoga, živimo ravnopravnost svaki dan jer je to temeljna vrijednost društva i pravo svakog pojedinca.