fbpx
pametni turizam

Projektom SMARTMED do pametnog i održivog turizma u Hrvatskoj

Jelena Brbora
,
 22 svibnja, 2020.

Turizam je strateški jedna od važnijih odrednica hrvatskog gospodarstva. Našoj zemlji ne doprinosi isključivo s ekonomskog aspekta, već promociji njezine kulture i dobara pomaže i na globalnoj razini. Ipak, visoka sezonalnost, masovni turizam, manjak kapaciteta i, prije svega, nedostatak suradnje između ključnih dionika posljednjih su godina glavni izazovi turističke industrije. Upravo su ovi segmenti prepoznati projektom SMARTMED čiji je nositelj Ministarstvo turizma. 

INTERREG-SMARTMED-pametni-turizam

Pametni turizam na Mediteranu

Projekt SMARTMED okuplja 13 partnera iz 9 mediteranskih zemalja. Hrvatska će se tako pridružiti  Portugalu, Španjolskoj, Francuskoj, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Italiji, Sloveniji i Grčkoj u savladavanju spomenutih zajedničkih izazova. Partnerstvo SMARTMED-a doprinijet će integriranom planiranju razvoja turizma na Mediteranu. Navedeno će se postići izradom i testiranjem poslovnog modela Smart turizma. Time se prije svega dionike želi osnažiti za razvoj novih proizvoda i inovacija u turizmu i doprinijeti izgradnji pametnih mediteranskih destinacija. 

Pametni turizam u Hrvatskoj

Upravo će Apsolon u suradnji s Ministarstvom turizma raditi na izradi poslovnog modela za Mediteran i pružiti stručnu podršku testiranju modela u Hrvatskoj. U sklopu izrade modela, organizirat će se šest različitih događanja s ključnim dionicima u Hrvatskoj. Apsolon će također razraditi temeljne metodološke postavke za izradu analitičke podloge za sve partnere i detektirati pilot inicijative.

SMARTMED_pametni_turizam

Projekt je pripremljen u okviru programa Transnacionalne suradnje zemalja mediteranskog područja. Program potiče inovativne koncepte i prakse razumno korištenje resursa i društvene integracije. Više detalja o projektu možete saznati na poveznici