fbpx

Stvaranje kulture inoviranja Design Thinkingom

kako smo oživjeli kreativni potencijal vodeće regionalne naftne tvrtke

01

IZAZOV

Jedna od najvećih kompanija koje djeluju na hrvatskom tržištu prepoznala je neiskorišten potencijal – stručne, educirane i iskusne zaposlenike koji iz vlastite pozicije mogu vidjeti izazove, ali i rješenja te nove tržišne prilike. S obzirom na velik broj zaposlenika i rad na velikom broju lokacija, traženo je IT rješenje koje će biti motivirajuće za korištenje, a koje će omogućavati jednostavno upravljanje velikim brojem ideja.

02

RJEŠENJE

Temeljem informacija prikupljenih detaljnom analizom postojećih poslovnih procesa povezanih s idea-menadžmentom unutar kompanije i preliminarnih pripremnih intervjua, Design Thinking tim Apsolona organizirao je, proveo i dokumentirao projektnu radionicu za pronalazak rješenja realnog poslovnog izazova. U radu je sudjelovalo preko 30 zaposlenika kompanije iz raznih odjela, rukovoditelji poslovnih područja ključnih za implementaciju, a Design Thinking metodologijom kreirana su 4 prototipa potencijalnog rješenja koja su potom testirali stvarni korisnici – drugi zaposlenici kompanije.

03

REZULTAT

Provedba paralelnog sprinta u manjim timovima (4 tima po 8 osoba koji rade s jednim facilitatorom) omogućila je istovremeno usvajanje metodologije i alata koji se koriste u DT procesu za 32 zaposlenika kompanije, ali i isporuku 4 potencijalna i testirana rješenja u vrlo kratkom vremenu. Temeljem saznanja s testiranja, ali i kasnijih iteracija generiranih prototipa stručnjaci Apsolona saznanja su uobličili u set dizajnerskih principa – preporuka koje će osigurati bolje rezultate finalno razvijenog softvera, kao i prijedlog nove strukture inovacijskog procesa tvrtke skupa s IT rješenjem koje bi ga moglo i trebalo podržavati.