fbpx

Poboljšanje poslovnog okruženja

kako smo Armeniji pomogli skočiti 20 mjesta na Doing Business ljestvici

01

IZAZOV

Vlada Armenije je odlučila poboljšati svoj rejting na Doing Business ljestvici Svjetske banke na način da osigura jednostavnije i jeftinije poslovanje, te privuče više stranih investitora.

02

RJEŠENJE

U suradnji s američkim partnerom stručnjaci Apsolona su dizajnirali “regulatornu giljotinu” propisa u svrhu inventure svih poslovno relevantnih propisa u državi i njihovog pregleda usmjerenog pojednostavljenju. Kako bi institucije armenskog javnog sektora učinkovitije provele projekt koji uključuje pregled desetaka tisuća dokumenata, Apsolon je razvio i web-aplikaciju e-Gillotine™. Projekt je trajao četiri godine a njegov rezultat je bila lista preporuka za pojednostavljenje ili ukidanje zastarijelih, neefikasnih ili ilegalnih propisa. Nakon što je Vlada usvojila veliku većinu preporuka, državne institucije su implementirale pojednostavljenja iz svojih nadležnosti.

03

REZULTAT

U razdoblju od početka do kraja projekta, Armenija je na Doing Business ljestvici Svjetske banke napredovala sa 61. mjesta na 38. mjesto, te postala atraktivnije mjesto za poslovanje i investiranje nego prije projekta.