fbpx
Razvoj gospodarstva na regionalnoj razini

Razvoj gospodarstva na regionalnoj razini

Planiranje održivog gospodarskog razvoja s fokusom na ljudima

01

IZAZOV:

Izazov jačanja gospodarske konkurentnosti, koji uz rast ključnih gospodarskih sektora podrazumijeva fokus na principu održivog razvoja, podrazumijeva potrebu za sustavnim i strateškim planiranjem gospodarskog razvoja. Prepoznatljiv poljoprivredni sektor, snažna industrija i perspektivni zdravstveni turizam nositelji su regionalnog gospodarstva, no za stabilan i održiv dugoročni razvoj važno je identificirati i druge neiskorištene potencijale i tako potaknuti razvoj novih ideja i inovacija te diverzifikaciju gospodarskih aktivnosti.

02

RJEŠENJE:

Suradnjom Zagorske razvojne agencije (ZARA), ključnog dionika razvoja Županije i Apsolona, kao vanjskih stručnjaka, izrađen je Master plan gospodarskog razvoja za razdoblje 2021.-2027. Dubinskom analizom postojećeg stanja u ključnim sektorima prepoznate su ključne razvojne potrebe, ali i neiskorišteni razvojni potencijali, a razvojni prioriteti i ciljevi definirani su u suradnji s više od 60 ključnih dionika – predstavnika ključnih gospodarskih sektora te dionika javnog sektora povezanih s razvojem gospodarstvom. Participativne metode uključivanja dionika i kontinuirana suradnja ZARA-e, Poduzetničkog centra i Županije dovela je do identifikacije strateških projekata koji će u nadolazećem razdoblju imati najznačajniji učinak na gospodarski razvoj Krapinsko-zagorske županije.

03

REZULTAT:

Krapinsko-zagorska županija usvojila je strateški dokument – Master plan gospodarskog razvoja za razdoblje 2021.-2027. kao ključni element sustavnog i strateškog pristupa razvoju gospodarstva na regionalnoj razini. Master planom kao skupom programa i politika predviđene su mjere i ulaganja koja doprinose stvaranju poticajnog gospodarskog ekosustava obuhvaćajući sve aspekte ključne za gospodarski razvoj – obrazovanje i razvoj talenata, tržište rada, poslovno okruženje, ideje i inovacije te otpornost i održivost gospodarskog sektora u cjelini.

 

>> počitajte i naše ostale uspješne priče