fbpx

Pametni grad za pametni otok

kako smo pomogli pripremiti prve Smart City planove razvoja otočkih gradova

01

IZAZOV

Gradska uprava malog otočnog grada svjesna je da su digitalizacija rada uprave i uvođenje tehnološki naprednih rješenja u upravljanje gradom nužni za njegov razvoj. Istovremeno, uviđaju da implementacija Smart City modela u malim mjestima zahtjeva pažljivo planiranje i fokus na jednostavna, pristupačna i učinkovita rješenja.

02

RJEŠENJE

Stručnjaci Apsolona pomogli su gradskoj upravi pripremiti Operativni plan razvoja pametnog grada. Prepoznati su ciljevi grada koji se mogu najbolje ostvariti upravo primjenom tehnološki naprednih i ekološki održivih rješenja, kao i mjere koje podrazumijevaju digitalizaciju usluga i postupaka uprave i jačanje digitalne i inovativne kulture kod građana. Kroz anketiranje građana, intervjue s gradskom upravom, fokus grupe s pripadnicima javnog i privatnog sektora, došlo se do mogućih mjera te je razrađen vremenski plan njihove provedbe.

03

REZULTAT

Grad danas ima svoj plan koji ga jasno usmjerava prema cilju da postane uprava “bez papira”, otvorena prema idejama svojih sugrađana, transparentna i inovativna. Kao svom prvom prioritetu u provedbi plana, gradska uprava pristupila je izradi inovativnog digitalnog rješenja za upravljanje prometnim gužvama u trajektnoj luci.