fbpx

Ekspresno iz analognog u digitalno doba

klijentu skočila profitabilnost 10% nakon digitalne transformacije

01

IZAZOV

Srednja tvrtka profesionalne djelatnosti primijetila je kako se njeno okruženje mijenja te uvidjela nove poslovne modele i tehnološke alate koji se pojavljuju na tržištu s potencijalom disrupcije djelatnosti kojom se bavi. Tvrtka je željela prilagoditi poslovanje, organizaciju i kulturu kako bi bila spremna na promjene koje dolaze.

02

RJEŠENJE

Uz pomoć Apsolona, tvrtka je provela detaljne analize stanja, potreba i digitalne spremnosti za transformaciju poslovanja. Kao najzahtjevniji zadatak identificirana je promjena korporativne kulture i stvaranje takozvanog change-mindseta kod zaposlenika. Kako bi se promijenila kultura i potaklo djelatnike na kreativnost, inovativnost i eksperimentiranje s novim poslovnim modelima, izrađen je detaljan plan transformacije. Plan je uključivao: osnivanje novog digitalnog odjela za razvoj digitalnih rješenja i provedbu digitalne transformacije, prelazak na drugi IT sustav (s Office365 na GoogleApps), uvođenje jednostavnih poslovnih alata za komunikaciju i vođenje projekata (kao zamjena za zastarjele sustave CRM i ERP), program treninga i radionica na temu novih tehnologija, uvođenje nagrade za pogreške pri eksperimentiranju s novim rješenjima, uvođenje jednostavnog inovacijskog sustava, organizacija druženja i teambuildinga, rad od kuće te prilagodbe mnogih drugih ustaljenih pravila i navika u poslovanju.

03

REZULTAT

Nakon provedenog procesa digitalne transformacije, profitabilnost tvrtke porasla je za 10%. Birokracija i vrijeme odlučivanja značajno je smanjeno, porasla je produktivnost zaposlenika a time i njihove plaće te zadovoljstvo. Neučinkovita interna e-mail komunikacija smanjena je za 30%. Tijekom 18 mjeseci, tvrtka je lansirala čak pet digitalnih proizvoda na tržište, te se pozicionirala kao regionalni lider u pozitivnim promjenama unutar svoje djelatnosti.