fbpx

Kako doprinosimo regionalnom razvoju Hrvatske

regeneracijom 5 gradova do smanjenja siromaštva

01

IZAZOV

Kao i mnoge europske zemlje, Hrvatska se suočava s problemom neujednačenog razvoja i područja koja u razvoju zaostaju te im je potrebna pomoć. Nadležno Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU odabralo je 5 gradova kojima je potrebna pomoć u fizičkoj, gospodarskoj i socijalnoj regeneraciji: Beli Manastir, Benkovac, Petrinju i Vukovar. Glavni izazov za središnje vlasti bio je osmisliti model za ulaganja koja će pokrenuti gospodarstvo i smanjiti iseljavanje u najdepriviranijim dijelovima Hrvatske.

02

RJEŠENJE

Stručnjaci Apsolona u bliskoj suradnji s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU, Ministarstvom rada i mirovinskog sustava, te u partnerstvu sa samim gradovima, izradili su “intervencijske planove” razvoja s pripradajućim, pažljivo odabranim projektima. Inovativnim pristupom planiranju razvoja nerazvijenih područja, u kratkom smo vremenu osmislili projekte koji će poboljšati socijalnu sliku u gradu te istodobno pokrenuti lokalno gospodarstvo.

03

REZULTAT

120 milijuna eura iz fondova EU na raspolaganju je gradovima u sklopu intervencijskih planova za razvojne projekte do 2023, a neki od njih već imaju značajan učinak na život građana i poduzetnika. Grad Vukovar izgradio je novu tržnicu na preko 3000m2, Grad Petrinja uspostavlja GIS za učinkovitije upravljanje prostorom, Grad Benkovac uređuje staru gradsku jezgru, a Grad Beli Manastir uređuje javni prostor za sadržaje namijenjene djeci, starijim osobama i udrugama.