fbpx

Jednostavnije i jeftinije poslovanje u Hrvatskoj

Apsolon uštedio hrvatskim poduzetnicima 2,7 mlrd kuna

01

IZAZOV

Vlada Republike Hrvatske provodi sveobuhvatnu regulatornu reformu s ciljevima: 1. poboljšati poslovnu klimu u Hrvatskoj kroz administrativno rasterećenje poslovnog sektora i uklanjanje prepreka slobodi tržišne konkurencije; 2. Osiguranja efikasnog i transparentnog provođenja mjera za rasterećenje.

02

RJEŠENJE

Apsolonovi stručnjaci za regulatornu reformu pružili su savjetodavnu podršku Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta na način da su identificirali propise i administrativne obveze iz nadležnosti tijela državne te izračunali veličinu administrativnog opterećenja primjenom Standard Cost Model metodologije, koristeći standardne metodološke parametre vremena, učestalosti, veličine populacije i financijskog troška po svakom propisu i regulatornom području. Tijekom 4 godine, kroz 3 projekta, u suradnji s tijelima državne uprave i poslovnom zajednicom,  izrađene su mjere za uklanjanje/redukciju identificiranog administrativnog opterećenja te su objedinjene u Akcijskim planovima Vlade RH za administrativno rasterećenje. Apsolon dizajnirao je i implementirao SCM softver – sveobuhvatno IT rješenje kao podršku procesu identifikacije, mjerenja i smanjenja administrativnog opterećenja i kao središnje mjesto uspostave dijaloga između zakonodavca, poslovnog sektora i zainteresirane javnosti, a koji ujedno funkcionira i kao svojevrstan semafor administrativnog opterećenja i rasterećenja.

03

REZULTAT

Vlada RH donijela je Akcijski plan 2018. i Akcijski plan 2019. s ukupno 456 mjera za administrativno rasterećenje gospodarstva kojima će se postići ušteda za gospodarstvo vrijednosti 1,2 mlrd kuna.