fbpx

Inovacije u pristupu prirodnoj baštini

multimedijalni posjetiteljski centar u podnožju planinskog masiva

01

IZAZOV

Uprava nacionalnog parka upravlja teško pristupačnim, ali vrlo uzbudljivim i raznolikim parkom. Veći dio godine park nije pristupačan zbog klimatskih uvjeta, a teško pokretne osobe i djeca ne mogu doživjeti njegovu ljepotu.

02

RJEŠENJE

Stručnjaci Apsolona pomogli su upravi parka da pripremi projekt razvoja centra za posjetitelje koji podrazumijeva multimedijalni i inovativni prikaz parka prirode sa simulacijama iskustava i doživljaja na vrhu planine. Projekt je oblikovan uz poštivanje najviših standarda energetske učinkovitosti i pristupačnosti za osobe s posebnim potrebama. Pristupilo se izradi projektne prijave za financiranje EU sredstvima, što je podrazumijevalo koordinaciju niza stručnjaka iz područja zaštite prirode, muzeologije, arhitekture, turizma i financijskog upravljanja.

03

REZULTAT

Centar za posjetitelje vrijedan 30 milijuna kuna financiran je EU sredstvima u vrijednosti preko 17 milijuna kuna. Pruža 4 etaže interaktivnog doživljaja posjeta planini, uključujući simulaciju silaska u spelološku jamu, doživljaj klimatskih uvjeta na vrhu u osjetilnoj komori, reprezentacije prirodnih staništa i multimedijski obrazovni centar. Godišnje ga posjeti preko 15.000 posjetitelja.