fbpx

Vizija grada na vodi

osigurali smo 36 milijuna kuna za jedini slatkovodni akvarij u Hrvatskoj

01

IZAZOV

Ideja o izgradnji akvarija u Karlovcu nastala je iz želje da svo­ju bogatu prirodnu i kulturnu baštinu, posebno element vode, transformira u prepoznatljivu atrakciju. Izazov je bio koncepcijski osmisliti tako zahtjevan projekt koji će obuhvatiti sve elemente održivog razvoja, te pronaći financiranje.

02

RJEŠENJE

Grad Karlovac i razvojna agencija KARLA, uz stručnu pomoć Apsolona osmislili su održiv i moderan projekt te izradili svu potrebnu projektnu dokumentaciju. Projekt je u konkurenciji od 144 projekta odabran kao jedan od 15 te je zbog svoje kvalitete dobio financiranje iz fondova EU u iznosu od 36.3 milijuna HRK.

03

REZULTAT

Aquatika – slatkovodni akvarij i muzej rijeka otvoren je 2016. godine te se prostire na više od 8000m2. Dobitnik je međunarodnih nagrada, između ostalog i nagrade Brand Leader Award 2018 za najbolji autentičan projekt i izuzetan doprinos promociji jedinstvenog turističkog doživljaja na tržištu Jugoistočne Europe. Uz brojku od 80.000 posjetitelja godišnje, nudi veliki broj edukativnih i znanstvenih sadržaja te aktivno promiče vrijednosti očuvanja okoliša. Ovim projektom, Grad Karlovac ali i cijela kontinentalna Hrvatska dobili su jedinstvenu turističku atrakciju privlačnu domaćim i stranim posjetiteljima.

Autor naslovne fotogafije: Denis Stošić