fbpx

Podrška inozemnom ulagaču u širenju poslovanja u Hrvatskoj

od posrnule vinarije do svjetski prepoznatog brenda

01

IZAZOV

Inozemni investitor ušao je na tržište RH kupovinom male posrnule vinarije na Jadranu. Dugoročni cilj bila je izgradnja nove moderne vinarije i razvoj brenda na hrvatskom i inozemnom tržištu, a jedino što je investitor imao bila je ideja.

02

RJEŠENJE

Koristeći dugogodišnje iskustvo, stručnjaci Apsolona izradili su dvogodišnji plan provedbe projekta koji je uključivao brojne aktivnosti: pronalazak zemljišta za izgradnju vinarije, pronalazak projektanta za izradu projektno-tehničke dokumentacije, ishođenje prava građenja na poljoprivrednom zemljištu i građevinske dozvole, pronalazak adekvatnih EU izvora financiranja te prijavu i provedbu projekta. Istraživanjem pravnih propisa i prostorno-planske dokumentacije, utvrđeno je da nema potrebe za kupovinom novog zemljišta što je bio inicijalni plan investitora, već da se vinarija može izgraditi na poljoprivrednom zemljištu u njegovoj koncesiji. Pronalaskom projektanata s najboljim referencama u vinskom sektoru, izrađen je kvalitetni glavni projekt kao preduvijet za pripremu projektnog prijedloga koji je sufinanciran sredstvima EU fondova.

03

REZULTAT

Načinom pronalaska zemljišta i projektanata, tvrtka je uštedila višemilijunski iznos koji je mogla usmjeriti u druge projektne aktivnosti. Finalni rezultat projekta je moderna vinarija kapaciteta 500.000 boca vrhunskog vina iz ekološkog uzgoja godišnje, što je dovelo do višestrukog porasta prihoda od prodaje.