fbpx

Od patuljka do diva

blueprint razvojne strategije i 30 milijuna kuna potpore klijentu iz tekstilne industrije

01

IZAZOV

Mikro tvrtka sa samo 2 zaposlena, par milijuna kuna prihoda i bez iskustva u proizvodnji, odlučila je diversificirati poslovanje, uložiti gotovo 80 mil kn i pokrenuti proizvodnju specijaliziranog proizvoda u tekstilnoj industriji, za kojeg je uočen mikro-trend rasta potražnje. Kreditna sposobnost poduzeća je bila vrlo limitirana, a odnosi između investitora nedefinirani.

02

RJEŠENJE

Apsolon je razradio optimalan model vlasničke i korporativne strukture usklađen s dugoročnim ciljevima poslovanja te je u vlasničku i menadžersku strukturu kooptiran stručnjak s bogatim poduzetničkim i menedžerskim iskustvom u sličnoj djelatnosti. Izrađen je organigram tvrtke sa sistematizacijom radnih mjesta te je predložena struktura tima nužnog za efikasnu provedbu cjelokupnog projekta. Nakon provedenih predradnji, Apsolon je razradio poslovni model budućeg poslovanja te sudjelovao u pregovorima i formaliziranju odnosa sa strateškim partnerom. Paralelno, definiran je model financiranja projekta, pri čemu je izrađena kvalitetna prijavna dokumentacija za sufinanciranje projekta iz europskih fondova te je pružena asistencija u pregovorima s bankama za ishođenje potrebnih kreditnih sredstava.

03

REZULTAT

Nakon implementacije preporuka, provedena je uspješna podjela tvrtke i imovine, definirana je optimalna korporativna struktura i potpisan povoljan ugovor sa strateškim partnerom. Također, projekt je na natječaju iz EU fondova ostvario maksimalan broj mogućih bodova i ostvario financiranje od 30 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Na kraju, jedna od komercijalnih banaka odlučila je financijski pratiti projekt, čime je u potpunosti zatvorena njegova financijska konstrukcija te stvoreni preduvjeti za pokretanje proizvodnje i otvaranje 12 novih radnih mjesta.