fbpx

Bespovratna sredstva za istraživanje i razvoj

10 milijuna kuna za inovaciju u prehrambenoj industriji

01

IZAZOV

Jedna od vodećih regionalnih kompanija suočila se s izazovom kako financirati i pravovremeno provesti istraživačko-razvojni projekt novog proizvoda u segmentu prehrambene industrije. Konkretno, trebalo je formalizirati i urediti partnerstvo s vodećom znanstveno-istraživačkom organizacijom, konceptualizirati projekt koji će istovremeno polučiti zadovoljavajuće rezultate (rezultirati kvalitetnim i marketabilnim proizvodom visokog izvoznog potencijala), financijski neopteretiti kompaniju, cjelokupan timeline razvoja proizvoda uskladiti s planom marketing odjela kompanije za brzom komercijalizacijom, ali istovremeno osigurati dovoljne proizvodne kapacitete inozemnog dobavljača.

02

RJEŠENJE

Apsolon je u pripremi istraživačko-razvojnog projekta sudjelovao kao integralan dio tima naručitelja, što podrazumijeva aktivnu ulogu u konceptualizaciji projekta, usmjeravanju opsega partnerstva između klijenta i znanstveno-istraživačke organizacije te prijedlog modela i redefiniranje odnosa s inozemnim dobavljačem. Konkretno, Apsolon je pomogao definirati finalan proizvod, sugerirao njegove dodatne elemente, funkcionalnosti i finalan oblik, kako bi se povećala vjerojatnost dobivanja bespovratnih sredstava. Istovremeno, Apsolon je postigao balans između zahtjeva odjela marketinga, opsega samog istraživačkog procesa i administrativnih propozicija natječaja, kako bi dovršetak razvoja bio sukladan potrebama kompanije, a rizici povrata bespovratnih sredstava minimalni. Na kraju, Apsolon je razradio novi model i u potpunosti redefinirao odnos između klijenta i njegova inozemnog dobavljača, koji će u procesu komercijalizacije novog proizvoda proizvoditi jedan njegov segment. Odnos s dobavljačem je formaliziran u dugoročno strateško partnerstvo, pri čemu je osmišljen model sufinanciranja troškova njegovih proizvodnih linija, što je bila inicijalna prepreka za njegov poslovni angažman.

03

REZULTAT

Klijent je dobio preko 10 mil kn bespovratne potpore, proveo kompleksan proces istraživanja i razvoja novog proizvoda te zaštitio njegov prototip, a osmišljena je i sveobuhvatna marketinška kampanja koja će podržati internacionalizaciju proizvoda na globalnom nivou. Uspostavljen je okvir za dugoročnu suradnju s vodećom regionalnom znanstveno-istraživačkom organizacijom, s potencijalom pokretanja novih istraživačkih projekata te međusobnog transfera znanja i iskustva. Istovremeno, s inozemnim dobavljačem je u potpunosti redefiniran poslovni odnos, pri čemu je isti praktički kooptiran u interni lanac vrijednosti, sada s radikalno povećanim proizvodnim kapacitetima.