fbpx
home office

Rad od kuće: 9 savjeta za produktivniji rad izvan ureda

Nika Starčević
,
 24 listopada, 2019.

Zahvaljujući gotovo svakodnevnom napretku interneta i suvremenih tehnologija, otvorile su se brojne mogućnosti, a jedna od njih je i rad od kuće.  Ako ste razmišljali o tome da ured preselite u svoj stan ili kafić, bilo da ste poslodavac ili zaposlenik, u nastavku pronađite nekoliko savjeta, koje biste trebali imati na umu, kako biste zadržali istu razinu produktivnosti i motivacije.

1. Efikasan rad od kuće ostvarite izolacijom

Najvažnije stvari za efikasan rad od kuće su okolina koja vas okružuje i radna atmosfera koju stvorite. Kauč, dnevni boravak i upaljeni TV na prvu djeluju zabavno, no svi ti vanjski čimbenici negativno će utjecati na vaš fokus i koncentraciju. Ključ kreiranja motivirajuće radne amtosfere u životnom prostoru je radni stol koji bi trebao služiti isključivo za rad i pritom biti minimalistički uređen te okružen sa što manje nepotrebnih distrakcija kao što su kauč, krevet, aparat za kavu, polica s knjigama i slično. 

2. Rad od kuće vs kućni dress code 

Pidžame su sjajne i udobne, ali ruku na srce, obavljanje važnih telefonskih poziva sa šefom, klijentom ili članom tima u odjeći u kojoj spavate, djeluje pomalo čudno. Način na koji se oblačite utječe na to kako vas drugi doživljavaju, pa čak i ako vas u tom trenutku ne vide. Najviše od svega, utječe na to kako se vi sami osjećate. Ne morate nužno šetati po kući u odijelu, no ako se odmah nakon doručka odijenete u prigodnu odjeću, to će imati veliki utjecaj na vašu produktivnost. Ne govori se bez razloga dress for success

3. Bogat hladnjak i pun želudac za ugodan rad od kuće

Rad od kuće sa sobom donosi i negativne posljedice – mogućnost pristupa frižideru kada god to poželite. Ovo neće samo utjecati na vaš radni učinak, već će i vaše tijelo početi patiti. Promijenite sadržaj svog frižidera, kekse i bombone zamijenite voćem i orašastim plodovima, a kavu čajem te pripremite lagane obroke. Brzo ćete dobiti potrebnu energiju i nećete se osjećati umorno. Učestalost je također važna, stoga je bolje jesti male obroke nekoliko puta dnevno. Ako možete, pripremite grickalice dan prije jer tada nećete morati razmišljati o tome što biste mogli pojesti. Koje će vam točno zdrave grickalice pomoći probuditi male sive stanice, doznajte na linku

rad-od-kuće-povećanje-fokus-produktivnost

4. Ne zaboravite piti dovoljno tekućine 

Pozitivne strane vode su višestruke. Uvijek imajte bocu vode pri ruci jer ćete tada manje žudjeti za hranom, a fokus će ostati na poslu. Mentalno naprezanje je naporno, no ako pijete puno vode, bit ćete odmorniji i moći ćete upravljati s mnogo više zadataka

5. I u radu od kuće poštujte pravila 

Ako životni prostor dijelite s drugim ljudima, važno je postaviti jasna pravila kako biste mogli raditi nesmetano. Mnogi ukućani ne razumiju da rad od kuće zaista podrazumijeva odrađivanje zadataka baš kao da ste u uredu. Primjerice, najavite par dana ranije da ćete raditi od kuće kako biste osigurali mirnu i produktivnu radnu atmosferu. 

6. Započnite dan tjelovježbom 

Ako vam zdravstveno stanje to dopušta, započnite dan nekom vrstom tjelovježbe po izboru. Pokušajte zamijeniti večernji trening s jutarnjim trčanjem, izađite van prije posla na pola sata, započnite dan vježbama istezanja ili odradite kratki trening. Brzo ćete ući u radni ritam i vaše će se tijelo osjećati dobro, a glava će vam biti bistra i spremna za rad

rad-od-kuće-djelatnosti

7. Budite raspoloživi cijelo vrijeme dok radite od kuće

Podloga za efikasan rad od kuće su digitalni alati koji omogućuju zaposlenicima da budu dostupni tijekom cijelog radnog vremena. Poslodavac bi trebao prilagoditi svoje poslovanje i uvesti tehnologiju koja podržava udaljeni rad kao što su: Slack – za komunikaciju, Google alati – za jednostavniju suradnju, Asana – za upravljanje zadacima, a dodatan popis korisnih alata možete pronaći u jednom od naših prethodnih blogova. Budite savjesni i ažurni te odgovarajte na vrijeme na e-mail, Slack i telefonske pozive.  

8. Uživajte neovisno o tome radite li od kuće ili iz ureda

Možete se pridržavati svakog savjeta o tome kako raditi od kuće ili iz kafića, ali najvažnije je uživati u onome što radite i okružiti se pozitivnim ljudima. Ako poslu pristupate maksimalno motivirano, osjećat ćete se dobro i ispunjeno. S druge strane, ako vas posao ne ispunjava i ne možete pronaći unutarnju motivaciju, razmislite odgovara li vaše radno mjesto svim vašim zahtjevima ili je  možda vrijeme za promjenu. 

9. Preispitajte kako ste dodali vrijednost tvrtki radom od kuće

Na kraju radnog dana od kuće važno je identificirati kako ste doprinijeli i koliku ste vrijednost dodali poduzeću radom od kuće. To će vam pomoći da se osjećate ispunjenije i bolje te vam ukazati na potencijalna poboljšanja organizacije sljedeći put kada ćete raditi na daljinu. Također, time ćete moći jasno i konkretno odgovoriti svojem nadređenom u slučaju da posumnja ili propituje vaš rad od kuće, s obzirom na to da je ovaj oblik rada još uvijek iznimka kod hrvatskih poduzeća i organizacija.