fbpx
Apsolon i HGK - Analiza spremnosti hrvatskih poduzeća na zelenu tranziciju za klimatsku neutralnost 2021

Analiza spremnosti hrvatskih poduzeća na zelenu tranziciju za klimatsku neutralnost 2021.

Analiza spremnosti hrvatskih poduzeća na zelenu tranziciju za klimatsku neutralnost, koju smo proveli u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom, pokazala je da više od 60% tvrtki ne percipira zelenu tranziciju kao priliku. Kao najznačajnije prepreke u provedbi zelene tranzicije tvrtke su identificirale financiranje projekata, zakonodavni okvir i administraciju, a veliku važnost pridaju financijskoj komponenti i najviše prilika za to očekuju od Višegodišnjeg financijskog okvira EU 2021.-2027. i HBOR-a.

Tvrtke smatraju i da će zelena tranzicija najviše utjecaja imati na poslovni model, infrastrukturu i prihod. Strategiju zelene tranzicije ima 15,7% tvrtki, dok 60% planira izraditi strategiju. Nefinancijski izvještaj izrađuje 20% tvrtki ispitanika, dok ih 28% to planira. U pogledu planova, njih 27,1% već je započeo s intenzivnim pripremama, 24,7% planira započeti aktivnosti u sljedećih 12 do 36 mjeseci, a 15,7% planira započeti aktivnosti sljedećih 6 do 12 mjeseci.

Podrška im je potrebna u pogledu informiranja i edukacije, to je potvrdilo 31,5% ispitanika, dok ih 28,3% posto treba podršku u pripremi, provedbi i financiranju projekata. Sektor poljoprivrede procjenjuje svoj poslovni model kao najspremniji za zelenu tranziciju.

Analiza spremnosti hrvatskih poduzeća na zelenu tranziciju za klimatsku neutralnost 2021.

Zašto je zelena tranzicija važan čimbenik gospodarskog razvoja? Koje su prilike za daljnje unapređenje? Besplatno preuzmite studiju i saznajte koliko su naše tvrtke spremne na energetsku tranziciju.