U poslu se često riskira, ali to zaboravite kad je riječ o digitalnoj transformaciji

Vedran Antoljak
,
 srpanj 19, 2018.

Kada pozvati digitalnog savjetnika, pitaju ovih dana mnoge tvrtke? Staklenu kuglu nemamo, ali ako se prepoznate u jednoj od idućih situacija možemo vam reći da je vrijeme da u svoj posao uključite osobu s kojom ćete osigurati hrabriju budućnost, a time i opstanak.

Na mnogim poslovnim konferencijama posljednjih mjeseci se moglo čuti kako je vrijeme za Digitalnu Transformaciju. Pitamo li konzultante koji uvijek trebaju biti nekoliko koraka ispred sigurno će se složiti jer upravo je konzalting najveća baza digitalnih iskustva i znanja. Prvo su morali transformirati sebe kako bi mogli druge i upravo zato brojne kompanije svijeta koriste savjetnike u financijama, strategijama, upravljanju rizikom ali i digitalizaciji. I dok neke savjetničke kuće nude uski dio specijalnosti, sve je veći broj onih s multidisciplinarnim pristupom. Čini se da je konvergencijski trend zahvatio i konzalting, a s njime i digitalno savjetovanje.

Avion bez pilota Ako u kompaniji još nemate osobu zaduženu za Digitalnu Transformaciju krajnje je vrijeme za pronalazak iste. CDO (Chief Digital Officer) je ključna osoba koja može značajno podići učinkovitost transformacije i zato bi izbor morao biti sve osim rutinskog zapošljavanja. Digitalno savjetovanje može pomoći kompanijama u definiranju potreba i kvaliteta sukladno veličini, okruženju i djelatnosti, a nerijetko se već u njima samima kriju talenti i kandidati za CDO, samo ih je potrebno prepoznati.

Plan za svaki dan Digitalna transformacija je vrlo žilav proces. Jednostavan za one koji znaju, bolan za one koji ga misle provesti usput. Zahtijeva procjenu ciljeva, neposredno vođenje i uključivanje zaposlenika i upravo vam je zbog toga potreban digitalni savjetnik specijaliziran za transformaciju. Neuspjeh nije prisutan samo u velikim nego i manjih kompanijama zbog čega je početna investicija puno manja u usporedbi s računom nakon improvizacije.

Bez strategije ništa Jedan od češćih razloga uključenja konzultanata u rad kompanija je pomoć u izradi strategije. Ono zahtijeva dubinsko ispitivanje trenutnog stanja, poslovnog okruženja, želje klijenta za promjenom te vjerojatnost uspjeha iste. U digitalnoj strategiji fokus je češće usmjeren na interne procese. Uključuje li prethodno digitalne proizvode ili samo digitalizaciju radnih procesa ovisi naravno o prirodi posla, a izvršni se timovi zato moraju voditi predloženim prioritetima.

Kako biti u prednosti? Na poslovnom obzoru mnoge kompanije i startup-ovi vode borbu investiranjem u nove tehnologije. Kao glavni problem nameću se ponavljajuća rješenja, dok je uspjeh rezerviran za one gladne inovacija. Digitalni konzultanti odlično razumiju i osjećaju tržište, poznaju područja u kojima je konkurencija prejaka ali i ona slabije razvijena s potencijalom. Upravo zato mogu dati najbolju preporuku za razvoj kompanije.

Marketing, ali onaj digitalni Marketing se posljednjih godina toliko promijenio da su mnogi spontano i bez odgovarajuće strategije krenuli u prihvaćanje novih rješenja. Budući da stihijsko korištenje digitalnih tehnologija ne daje željene rezultate razborito je potražiti pomoć digitalnih PR agencija ili zaposliti osobu koja će potpuno biti dedicirana upravo digitalnom marketingu.

Neprijateljsko preuzimanje Dinamika razvoja kompanija u jednom trenutku zahtijeva širenje, a konzultanti mogu biti od koristi u pronalaženju potencijalnog partnera za spajanje. Zadaća financijskog i razvojnog tima pritom je adekvatno prepoznavanje vrijednosti interesa, ali i rizičnih faktora koji potencijalno mogu dovesti do problema. I dok je za pretragu savjet koristiti one izvan sustava, iskustva kažu da se prilikom pregovora ipak valja osloniti na vlastite snage.

Laboratorij Razvoj proizvoda i usluga nije jednostavan jer zahtijeva predviđanja i do nekoliko godina unaprijed. Sjetimo se današnjih pametnih telefona, koji u trenutku izlaska već imaju i do dvije buduće generacije u izradi. Mjesto radnje ovih procesa su vlastiti laboratoriji koje danas možemo smatrati redovitim dijelom infrastrukture tvrtki, a sve je veći broj tvrtki koje osim stručnjaka u istraživačke centre sve više uključuju i korisnike. Design Thinkerskim pristupom digitalni savjetnici koji sve češće primjenjuju ovu sveprisutnu metodu iz prve ruke mogu dobiti povratnu informaciju o prototipu usluge i na vrijeme je modificirati i prilagoditi potrebama korisnika.

Kad laboratorij nije dovoljan Laboratorijski pristup odličan je kad proizvod ne radite prvi put, ali nedostatak iskustva i „digitalnog“ razmišljanja previše se puta pokazao kao uzrok inicijalnog neuspjeha. Digitalni savjetnici već znaju što će kod potencijalnih kupaca proći, a što ne. U početku stoga nije loše osnažiti radnu skupinu i pojačati kapacitete s nekoliko savjetnika koji će smanjiti broj neuspjelih rješenja.

Procesi digitalizacije danas nemaju alternativu. Digitalno savjetovanje odgovor je konzultantskog sektora na ovu goruću temu. Tradicionalno pitanje kada pozvati savjetnika staro je kao i konzalting. I dok ste odluku u određenim pitanjima mogli odgađati, jasno je da kašnjenje u transformacijskim procesima ponekad može biti odlučujuće za opstanak. Stoga se nadamo da će prethodni savjeti biti korisni kako bi vrijeme utrošeno na neuspjeh smanjili na najmanju razinu.