fbpx
Apsolon_Kristina_Strelar_Analiza_digitalne_spremnosti_hrvatskih_gradova_

Trendovi u digitalizaciji gradova: primjeri dobre prakse u 2021.

Kristina Strelar
,
 20 prosinca, 2021.

Analiza digitalne spremnosti 20 najvećih hrvatskih gradova, i ove je godine u većini slučajeva pokazala značajniji napredak, posebice kada je riječ o digitalizaciji. Tome svjedoči povećan broj korištenja digitalnih usluga i alata te buđenje svijesti gradskih uprava o prednostima digitalnog doba. Budući da je veliki broj jedinica lokalne samouprave odavno odmaknuo od prvih koraka u procesu digitalne transformacije,  u nastavku donosimo pregled najzanimljivijih rješenja koja su se istaknula u ovogodišnjem istraživanju. 

Istraživanje o digitalizaciji i digitalnoj spremnosti

U svrhu boljeg upoznavanja s funkcionalnostima i mogućnostima koja digitalna rješenja gradskih uprava i ustanova pružaju, istraživanje smo započeli iz pozicije građana kako bismo doživjeli cjelokupno korisničko iskustvo (eng. user experience). Time smo analitičkim i objektivnim pristupom definirali primjere dobre prakse gradova Rijeke, Dubrovnika, Pule i Karlovca koji su se ove godine najviše istaknuli u istraživanju digitalne spremnosti.

Primjeri dobre prakse: na korak digitalizaciji i modernizaciji

Grad Rijeka – “Pametan, otvoren i otporan grad”

Budući da je Grad Rijeka već treću godinu zaredom odnio pobjedu u Analizi digitalne spremnosti hrvatskih gradova, ne čudi činjenica da se ujedno pronašao na listi primjera dobre prakse. Grad Rijeka aktivno prati trendove, implementira nove tehnologije, unapređuje usluge za građane i potiče uključivanje građana u donošenje odluka. U tom procesu, Plan razvoja Grada Rijeke 2021. – 2027. predstavlja osnovno uporište za strateško provođenje projekata na kojima gradi viziju Rijeke 2030. kao “pametnog, otvorenog i otpornog grada”, odnosno grada koji sve svoje resurse usmjerava poboljšanju kvalitete života svojih građana, dok stvaranjem nove dodane vrijednosti oblikuje i podržava gospodarski razvoj riječkoga područja. Upravo ovakvim strateškim pristupom gradovi mogu utjecati na smjer razvoja te se orijentirati prema digitalnim rješenjima koja, prije svega, poboljšavaju kvalitetu života građana istovremeno čineći grad otpornim na brze promjene koje su realnost današnjeg društva.

Apsolon_analiza_Marko_Filipović_Rijeka

Grad Dubrovnik – “Građani upravljaju Gradom”

Grad Dubrovnik u zadnjih je godinu dana znatno unaprijedio usluge namijenjene građanima kroz sustav eDubrovnik koji je podijeljen u tri kategorije: Financije, Digitalni obrasci i Vox Populi. Građanima je tako na jednom mjestu omogućen uvid u financijsko poslovanje Grada, pristup digitalnim obrascima, online podnošenje zahtjeva te pokretanje upravnih i drugih postupaka. Osim navedenoga, građanima se omogućuje i sudjelovanje u samom upravljanju gradom i donošenju odluka kroz dio sustava „Vox Populi – Građani upravljaju Gradom“ čime ih se potiče na uključivanje  kako bi bili  “promjena koju žele vidjeti u svome gradu”.

Apsolon_analiza_Mato_Franković_Dubrovnik

Grad Pula – Smart Pula kao rješenje komunalnih izazova

Grad Pula već dugi niz godina konkurira među pametnim gradovima i razvija rješenja koja građanima, ali i gradskoj upravi, olakšavaju svakodnevni život i posao. Aplikacija Smart Pula jedno je od pametnih rješenja grada s ciljem rješavanja komunalnih problema zajednice. Aplikacija doprinosi poboljšanju kvalitete života građana i unaprjeđuje rad gradskih institucija i organizacija tako što građanima daje mogućnost da prijavljuju komunalne probleme te izravno dobivaju povratne informacije na vlastite prijedloge i ideje.  Jednostavnost korištenja aplikacije olakšava građanima korištenje, a transparentnost komunalnih prijava dodatno utječe na pozitivno mišljenje i povjerenje u gradsku upravu.

Apsolon_analiza_Filip_Zoričić_Pula

Grad Karlovac – Informiranje građana virtualnom asistenticom Koranom

Virtualna asistentica Korana jedno je od inovativnih rješenja Grada Karlovca sa svrhom pravovremenog informiranja građana. Stanovnici tako više ne moraju slati mailove ustanovama u djelokrugu rada gradske uprave, dolaziti osobno ili nazivati već se upiti mogu postaviti virtualnoj asistentici Korani. Klikom na chatbot otvara se prozor koji građanima omogućava izravno slanje upita, ali i pruža odabir područja njihova interesa, primjerice komunalne usluge, gradnja/stanovanje, financijske potpore, obrasci, natječaji i dr. Grad Karlovac uveo je i Viber zajednicu kojoj građani i ostali zainteresirani mogu pristupiti putem QR koda na internetskoj stranici Grada što im omogućuje zaprimanje raznih informacija o događanjima, obavijesti o upisima u vrtiće ili predškolu, komunalnih podataka te mogućnost davanja mišljenja kroz neformalne ankete.

Apsolon_analiza_Damir_Mandić_Karlovac