fbpx
feedback - apprais.ly

6 mjeseci kontinuiranog feedbacka: kako smo izgradili kulturu povratne informacije

Ivan Ivančić
,
 28 srpnja, 2020.

Kako ostvariti kontinuirani feedback u realnom vremenu te time povećati učinke i zadovoljstvo zaposlenika? Kao i svim tvrtkama koje se bave pružanjem usluga, i nama su zaposlenici najveći izvor i snaga za stvaranje konkurentnosti na tržištu, stoga smo si i mi postavili isto pitanje.

Kako od 360 feedbacka do svakodnevne povratne informacije?

Osim što ulaganje u zaposlenike daje bolju sliku o poslodavcu i povećava povjerenje djelatnika, imperativ je za kvalitetnije isporuke klijentima te u konačnici i za generiranje prihoda. Vođeni tom mišlju, u Apsolonu smo osvijestili da se posljednjih godina susrećemo s izazovom provođenja godišnje procjene učinka koja je, premda na prvu uspješna, već u drugoj iteraciji pokazala brojne nedostatke.
S project management strane, jednostavno nije pratila tempo i dinamiku projektnog poslovanja, a s aspekta zaposlenika, uočili smo strah od mogućih promjena. Dodatan problem bio je što podaci dobiveni ovom metodom nisu bili dovoljno relevantni da bismo na temelju njih mogli unaprijediti HR procese i aktivnosti.

Kako smo došli do feedback rješenja u obliku apprais.lya?

Budući da se davanje povratne informacije jednom godišnje nije pokazalo kao dobro rješenje, odlučili smo potražiti novo koje će zadovoljiti sve naše potrebe. Kako naše poslovanje obuhvaća različit spektar područja i djelatnosti, tako se i profili naših zaposlenika, pa tako i timova, znatno razlikuju. Stoga smo se suočili s nekoliko izazova. Za početak, trebao nam je sustav koji će nam pomoći uskladiti različite timove vođene zajedničkim ciljevima. Također, bilo nam je važno dobiti relevantne podatke koji će nam omogućiti kontinuirano poboljšanje HR procesa i aktivnosti. Zadnji uvjeti bio je da malim koracima poboljšamo kompetencije zaposlenika i komunikaciju između timova.

Rješenja dostupna na tržištu nisu bila dovoljno jednostavna i prilagodljiva, dok je kod drugih sustava implementacija zahtijevala jako velika ulaganja u vidu vremena i novca. Iz tog razloga, odlučili smo se na izradu vlastite aplikacije.

Mirjana Samardžić Novoselec - feedback - apprais.ly - povratna informacija

Što rješava i od čega se sastoji aplikacija za instant feedback?

Sama aplikacija izrađena je s ciljem da zaposlenicima na svim razinama omogući jednostavno, brzo i intuitivno pružanje, ali i traženje feedbacka – i to u svim smjerovima. Uz mobilnu aplikaciju, menadžment ima pristup i web upravljačkom sučelju kroz koje, u stvarnom vremenu, prati razinu kompetencija cijele tvrtke, timova i zaposlenika te shodno tome donosi odluke.

Apprais.ly tako omogućava pravovremene odluke temeljene na relevantnim podacima, bolju suradnju odjela, povećanje radne učinkovitosti zaposlenika i usmjerenost na zajedničke ciljeve. Više o svojstvima aplikacije pisali smo na jednom od naših prijašnjih blogova.

Kako izgleda proces implementacije sustava apprais.ly?

Nakon što smo analizirali HR procese, odlučili smo apprais.ly implementirati u dva procesa – onboarding proces i kao zamjenu za godišnju procjenu učinka. Kako bi se dobila cjelokupna procjena učinka zaposlenika, uz poslovne ciljeve uspostavljeni su i razvojni koji se prate upravo kroz sustav apprais.ly.

Svaki kvartal menadžeri timova na osnovu izvještaja iz apprais.ly-a s članovima odrađuju individualne sastanke na kojima definiraju trenutačnu razinu kompetencija te se uspostavljaju ciljevi važeći do sljedećeg takvog sastanka. Ovakvi razgovori pokazali su se vrlo učinkovitima zbog kvalitetne pripreme temeljene na kvantitativnim i kvalitativnim podacima. Uz to, sastanci su doprinijeli usklađivanju očekivanja zaposlenika i njihovih nadređenih, preuzimanju inicijative te mogućnošću utjecanja i upravljanja vlastitim razvojem.

S druge strane, onboarding proces, u trajanju od 6 mjeseci, poboljšan je dodavanjem statusnog sastanka na sredini i na kraju perioda. Kako to izgleda? Statusni sastanci formirani su tako da menadžer tima i zaposlenik zajedno usklađuju stavove temeljem podataka iz apprais.ly-a kako bi se uskladila očekivanja tvrtke, ali i pojedinca.

Nika Starčević - feedback - apprais.ly - povratna informacija

Kako izgleda metodologija kontinuiranog feedbacka?

Uz apprais.ly, koji služi kao alat za pokretanje i održavanje kulture feedbacka, izrađena je i popratna metodologija. Njome je propisan set aktivnosti koji, osim što podupiru implementaciju, olakšavaju i proces prihvaćanja alata i novog načina rada. Kako bismo sve zaposlenike upoznali s načinima rada, održali smo nekoliko internih radionica za svaki tim. Cilj radionica bio je educirati zaposlenike kako dati i primiti konstruktivni feedback te ih upoznati s prednostima i načinima korištenja i implementacije sustava u postojeće procese.

Kao i prethodnih 6 mjeseci, apprais.ly jednako koristimo i posljednjih dana, kada smo svoje poslovanje u potpunosti preselili u digitalnu sferu i svoje domove. Osim što nam i dalje služi za konstruktivno davanje i pružanje feedbacka, aplikacija se pokazala i kao odlično HR rješenje za motiviranje zaposlenika. Ako i sami besplatno želite isprobati prednosti davanja feedbacka u realnom vremenu, javite nam se i preuzmite svoju demo verziju.