fbpx

Kako je Design Thinking pomogao poznatim tvrtkama

Vedran Antoljak
,
 11 travnja, 2017.

Velike korporacije i brzorastuće srednje tvrtke širom svijeta mijenjaju svoj pristup te stavljaju dizajn u središte pozornosti. Ali te promjene nisu vezane uz estetiku, već uz primjenu načela dizajniranja u poslovanju i načinu kako zaposlenici rade.

Takav novi pristup ne dolazi sam po sebi već je odgovor na povećanu složenost modernih tehnologija i zahtjeve suvremenog poslovanja. Bez obzira radi li se o novom proizvodu ili usluzi, tradicionalni poslovni alati koji su razvijeni za drugačije poslovno i životno okruženje sve teže daju rješenja na izazove današnjeg doba. Novi pristupi u rješavanju kompleksnih poslovnih i životnih izazova počeli su nalaziti svoj put u praktičnoj primjeni uspješnih korporacija i tvrtki.

Kombinacija raznolikih alata pod nazivom design thinking danas je vodeća metodologija s najvećim rastom primjene u svijetu kod velikih korporacija, srednjih tvrtki i organizacija. Design thinking objedinjuje pristup poslovnim izazovima koji se temelji na razumijevanju osjećaja korisnika kroz suradnju ljudi različitih poslovnih i osobnih profila, a s ciljem izrade prototipa kao konačnog rezultata. Pri tom postoje ključne razlike u usporedbi design thinkinga s drugim metodologijama rješavanja poslovnih izazova, a to je da ovaj pristup nije strukturiran kao linearan već iterativni proces. Design thinking se oslanja na eksperimentiranje u postupku i, možda najvažnije, podrazumijeva pogreške tijekom primjene. Upravo to čini design thinkingjednim od najboljih alata za suvremeno poslovanje, a posebno za stvaranje inovativne poslovne kulture kao osnovice svake organizacije.

Iako je primjena design thinkinga u Hrvatskoj na samim počecima, njegovu svakodnevnu primjenu danas nalazimo na svim ključnim razinama poslovanja većine uspješnih velikih korporacija, srednjih brzorastućih tvrtki, te sve više i kod organizacija javne uprave. Evo nekoliko primjera kako je design thinking metoda pomogla poznatim tvrtkama.

ikea-flat-pack-izvor-ebay ikea-flat-pack-izvor-ebay

IKEA

IKEA je upravo primjenom design thinkinga prva počela proizvoditi namještaj na način da ga svaki korisnik može lako transportirati i sam složiti. Time je odgovorila na pitanje kako kupac može doći do dobro dizajniranog proizvoda po najpovoljnijoj mogućoj cijeni. I sebi i kupcima IKEA štedi novac na transportiranju namještaja koji je praktično zapakiran.

PepsiCo

PepsiCo je gubio bitku s tržištem prije samo nekoliko godina, a danas bilježi rast nakon što je čelništvo tvrtke prigrlilo design thinking i fokusiralo se na korisničko iskustvo kod svakog proizvoda. Primjerice, počeli su proizvoditi manje i drugačije pakirane grickalice kako bi ih prilagodili potrebama žena.

Braun/Oral-B

Prilikom kreiranja pametnije električne četikice za zube u Braunu su se fokusirali na dvije ključne potrebe koje su identificirali njihovi korisnici i od njih učinili dodanu vrijednost proizvodu. Kreirali su četkicu koja se može jednostavno puniti na računalu i pritom po potrebi korisnik u samo par klikova može naručiti zamjenske četkice.

olayforyou-izvor-lisambet olayforyou-izvor-lisambet

Procter&Gamble

Linija kozmetičkih proizvoda Olay imala je izazov s potrošačima koji su smatrali kako je proizvoda previše te je teško pronaći najbolji proizvod za sebe. Kroz radionicu na principu design thinkinga, zaposlenici P&G-a osmislili su internetsku stranicu olayforyou.com (Olay za tebe) na kojemu narator kupca vodi kroz seriju pitanja o njegovoj, odnosno njezinoj koži. Analizom odgovora kupac dobiva niz prijedloga proizvoda koji bi njemu ili njoj najbolje odgovarali, kao i sa savjetima za njegu kože.

Colgate-Palmolive

Design thinking ne koristi se samo za kreiranje inovativnih proizvoda i usluga već i za jačanje inovacijske kulture tvrtke. Primjer su zaposlenici kompanije Colgate-Palmolive koji međusobno dijele drvene ogrlice. Dobiva ju osoba koja je napravila značajan doprinos nekom projektu, a kada ju primi zadužena ju je dijeliti dalje. Na ovaj jednostavan i simboličan način Colgate-Palmolive jača vlastitu ekonomiju priznanja za zaposlenike, a ideja je proizašla upravo kroz design thinking.