fbpx


Zelenija Europa

“Zelenija Europa” podržava prijelaz na gospodarstvo s malim udjelom ugljika, promiče prilagodbu na klimatske promjene, prevenciju opasnosti i upravljanje, osigurava očuvanje i zaštitu okoliša te promiče učinkovitost resursa.

Europski zeleni plan (European Green Deal) označava zeleniju Europu bez ugljika što će se postići ulaganjem u energetsku tranziciju, obnovljivim izvorima energije i borbom protiv klimatskih promjena. Riječ je o novoj strategiji rasta koja se ostvaruje rješavanjem nekih od najvažnijih ekoloških i klimatskih problema. Time Europska unija želi suvremenu, efikasnu i konkurentnu ekonomiju s nultom neto emisijom stakleničkih plinova do 2050. godine kroz ulaganja u istraživanja i inovacije te očuvanje okoliša. Ukupno planirano ulaganje na razini EU iznosi cca. 378 milijardi eura.

Projekti koji će se financirati bit će usmjereni na područja javnih politika u nastavku.

Europski zeleni plan

U skladu s Europskim zelenim planom, Hrvatska kao glavni cilj ima postati predvodnicom u zelenom gospodarstvu i uvođenju čišćih, jeftinijih i zdravijih oblika prijevoza promicanjem sigurne i održive prometne politike. Ulagat će se u digitalnu infrastrukturu i poticati uvođenje digitalnih rješenja u interesu građana i hrvatskog gospodarstva.

Apsolon — Sva prava pridržana © 2020
Apsolon d.o.o., Jurišićeva 3, 10 000 Zagreb, Tel: +385-1-4813314 OIB: 88407675650 Banka: Zagrebačka banka d.d. IBAN: HR2223600001102093410 SWIFT: ZABA HR 2X