fbpx


Povezanija Europa

povezanija Europa

“Povezanija Europa” potiče ulaganja za uvođenje i modernizaciju širokopojasne mreže kao preduvjet za digitalne usluge, ali i investiranje u samu digitalnu infrastrukturu.

U Hrvatskoj je usvajanje širokopojasne mreže nisko, a čimbenici koji doprinose niskom prihvaćanju uključuju nisku stopu korištenja interneta i visoke cijene (brze) širokopojasne mreže. Preporuka Europske komisije je učinkovito raspoređivanje 5G mreže koje bi moglo poboljšati brzu povezanost u ruralnim i udaljenim područjima.

povezanija Europa - digitalna infrastruktura

Prioritetna ulaganja odnose se na povećanje pristupa informacijskim i komunikacijskim tehnologijama te njihove uporabe i kvalitete na tri načina. Prvi način obuhvaća proširivanje dostupnosti širokopojasne veze, uvođenje mreža visokih brzina te podupiranje usvajanja novih tehnologija i mreža za digitalno gospodarstvo. Drugi način je razvijanjem proizvoda i usluga informacijskih i komunikacijskih tehnologija, povećane potražnje za istom te razvojem internetske trgovine. Posljednji način odnosi se na jačanje aplikacija informacijskih i komunikacijskih tehnologija za e-vladu, e-učenje, e-uključenost, e-kulturu i e-zdravlje.

Ukupna planirana alokacija za digitalnu infrastrukturu iznosit će cca. 13 milijuna eura za Hrvatsku, odnosno 3 milijarde eura za cijelu Europsku uniju.

Apsolon — Sva prava pridržana © 2020
Apsolon d.o.o., Jurišićeva 3, 10 000 Zagreb, Tel: +385-1-4813314 OIB: 88407675650 Banka: Zagrebačka banka d.d. IBAN: HR2223600001102093410 SWIFT: ZABA HR 2X