fbpx

Koronavirus kriza: Koje poslovne aspekte uzeti u obzir?

Tamara Kelava

PIŠE: TAMARA KELAVA

Crni labud imena koronavirus u posljednja dva mjeseca zavladao je našim životima. Mnogi naši biznisi osjetili su posljedice još krajem prošle godine kada je Kina, kao začetnica virusa, počela zaustavljati svoje ekonomske aktivnosti. Većina je ostala bez dobavljača, neki bez tržišta, ali globalno je to bio znak dolaska “majke svih kriza”, kako je ovu recesiju nazvao Unicredit u svom kvartalnom makroekonomskom izvješću objavljenom prije par dana.

Tržišne posljedice koronavirusa

Premda ćemo neujednačene tržišne posljedice još dugo svi osjećati, sve su vlade odmah prepoznale isti princip brzog djelovanja na novčani jaz stvoren smanjenom proizvodnjom i potrošnjom, uz zadržavanje postojećih troškova. Fokus je na održavanju likvidnosti, pa razvojne i komercijalne banke užurbano rade na financijskim proizvodima kako bi se, kao i svi, prilagodili potrebama svojih kupaca.

U okviru razvoja kriznog plana poslovanja svakako želimo poseban naglasak staviti na važnost upravljanja novčanim tokom na razini cjelokupnog ekosustava poduzeća, uzimajući pritom u obzir i različite scenarije ovisno u duljini krize i implikacijama poslovanja svih dionika tijekom i nakon krize.

Želimo poseban naglasak staviti na važnost upravljanja novčanim tokom na razini cjelokupnog ekosustava poduzeća, uzimajući pritom u obzir i različite scenarije ovisno u duljini krize i implikacijama poslovanja svih dionika tijekom i nakon krize

Poslovanje u doba koronavirusa

Neosporno je da koronavirus nije utjecao samo na zdravlje globalnog stanovništva, već je ostavio dubok trag i na gospodarstvo. Kako biste na vrijeme reagirali i očuvali svoje poslovanje, predlažemo nekoliko intuitivnih koraka koje valja uzeti u obzir.

Pratite novčani tok

Budite u kontaktu sa svim dionicima

Gledajte na novčani tok kako ga nikad do sada niste gledali – nekonvencionalno, inovativno i hrabro. Napravite interaktivni plan priljeva i odljeva. Kako bismo vam to olakšali, iskoristite naš besplatni alat za jednostavnije praćenje novčanog toka.

Razmislite o svojim dobavljačima, kupcima, kanalima prodaje. Pojačajte komunikaciju s njima, analizirajte njihove financijske i operativne mogućnosti, ali i njihove alternative. Ako još uvijek niste, okrenite se digitalnim alatima i iskoristite njihov potencijal do maksimuma. Na taj način modernizirat ćete svoje poslovanje, uvesti pozitivne promjene te istovremeno istaknuti kao dobar oslonac u kriznim vremenima prema svim poslovnim dionicima.

Pojačajte internu komunikaciju

Kreativno razmišljajte o zalihama

Dodatno ohrabrite i potičite internu komunikaciju. Stavite se u cipele svojih kolega, razmišljajte iz druge perspektive i koristite sva saznanja koja imate na raspolaganju. Ako već to ne radite, koristite brojne digitalne alate za timske i brainstorming sastanke, ali pritom ne zaboravite stvarati raznolike timove čija će vam ekspertiza pomoću da izazove sagledate iz više kutova.

Obzirom na znakovitu nedostupnost sirovina, razmislite o svim mogućnostima zaliha, ali i adekvatnom planiranju proizvodnje. Ako u tome niste na domaćem terenu, savjetujte se sa stručnjacima ili zatražite pomoć iskusnijih kolega. 

Iznova propitujte svoje krizne planove

Prije svega se fokusirajte na priljeve i odljeve novca, ali i na smanjenje varijabilnih troškova, pretvaranje fiksnih troškova u varijabilne, odgađanje planiranih investicija te diversifikaciju i jačanju prihoda iz dodatnih izvora.

Iako je koronavirus znanto utjecao na sve aspekte tržišta, pri planiranju i izradi strategije poslovanja uzmite u obzir navedenih nekoliko koraka. Ako vam je pritom potrebna pomoć, obratite se našim stručnjacima koji će vam svojim znanjima i bogatim iskustvom rado pomoći.

Apsolon — Sva prava pridržana © 2020
Apsolon d.o.o., Jurišićeva 3 10 000 Zagreb, Tel: +385-1-4813314 OIB: 88407675650 Banka: Zagrebačka banka d.d. IBAN: HR2223600001102093410 SWIFT: ZABA HR 2X