fbpx

Digitalizacija u vrijeme koronavirusa: Kako je nemoguće postalo moguće

Dora Sandalić

PIŠE: DORA SANDALIĆ

Prošlo je više od mjesec dana od kada su uvedene mjere za sprječavanje širenja epidemije koronavirusa i dana kada su se naši privatni i poslovni životi okrenuli naglavačke. Nitko nije mogao predvidjeti kako će ovaj virus utjecati na sve nas, diljem svijeta. Sada, kada je fizički kontakt onemogućen, digitalne tehnologije postale su nužan alat, a sposobnost brze prilagodbe novonastalim uvjetima najbolje opisuje izjava prof. dr. sc. Kristijana Krkača: “Dvadeset godina sve se moralo raditi offline, a u zadnjih dvadeset dana sve se za čudo Božje odjednom može online.”

Novi standardi na tržištu zbog koronavirusa

Vrijednost digitalnih tehnologija i proizvoda sada je neprocjenjiva poduzećima i kupcima diljem svijeta, a sintagma adapt or die nikada nije bila primjenjivija. Statistike pokazuju ogroman porast aktivnosti putem digitalnih kanala – 45 % ljudi diljem svijeta troši više vremena no prije na društvenim mrežama. Proizvodi koji su se prije kupovali u trgovinama, poput osnovnih prehrambenih proizvoda, sada se kupuju online. Istraživanje iz ožujka ove godine pokazalo je da 50 % kupaca u Kini i 31 % kupaca u Italiji kupuju online one namirnice koje su inače kupovali fizički u trgovinama.

Sve što se moglo digitalizirati, digitaliziralo se, a ono što nije (i nema namjeru to napraviti u sljedećih nekoliko tjedana), osuđeno je na velike gubitke. Ostanak u zoni komfora, tj. odluka da se sve odvija po starom, više nije opcija

Digitalizacija prožima poslovanje poduzeća na dvije razine: internoj (način rada unutar poduzeća, komunikacija i kolaboracija između zaposlenika) te eksternoj (promjena poslovnog modela i digitalizacija usluga).

Dvadeset godina sve se moralo raditi offline, a u zadnjih dvadeset dana sve se za čudo Božje odjednom može online.

prof. dr. sc. Kristijan Krkač

Ubrzana digitalizacija unutar poduzeća uslijed koronavirusa

Nemogućnost odlaska na posao u razdoblju karantene nova je stvarnost većine zaposlenika u Hrvatskoj, ali i u svijetu. Ona poduzeća koja mogu obavljati svoju djelatnost online bila su primorana organizirati uvjete za dugotrajan rad od kuće za svoje zaposlenike. Poduzeća u kojima se i prije prakticirao rad od kuće u ovoj su situaciji u velikoj prednosti jer su se brže mogla prilagoditi novonastaloj situaciji. U slučaju da rad od kuće nije bio prethodno omogućen, ubrzana organizacijska transformacija za takva poduzeća predstavlja velik izazov. Rad od kuće nije jednostavno uvesti preko noći, bez odgovarajućih stručnjaka. Naime, za omogućavanje takvoga rada potrebno je zaposlenicima osigurati odgovarajuću infrastrukturu, uz nesmetanu komunikaciju i kolaboraciju.

Virtualni ured mora biti što sličniji fizičkom, uz dostupnost svih digitalnih alata potrebnih za neometan rad, a čije uvođenje zahtijeva i odgovarajuću edukaciju. Implementacija digitalnih alata za komunikaciju i kolaboraciju, o kojima smo već pisali u jednom od naših prethodnih blogova, u većini slučajeva prikazuje jasan corporate digital divide, odnosno jaz između razine tehnološke educiranosti zaposlenika koja često rezultira smanjenom produktivnošću i frustriranošću. U tim je slučajevima edukacija i dostupnost adekvatnih stručnjaka ključna i neophodna. Važno je naglasiti kako nužnost digitalizacije ne opravdava stihijsko gomilanje digitalnih alata bez svrhe, već je iste potrebno uvesti s jasnim ciljevima i na pravilan način.

Promjena poslovnog modela i digitalizacija usluga

Globalna pandemija utjecala je na poslovne modele u raznim industrijama te je mnoga poduzeća natjerala na promjenu tradicionalnog načina poslovanja i digitalizaciju usluga. Tradicionalni načini poslovanja, poput onoga u hotelijerstvu, ugostiteljstvu, tradicionalnoj maloprodaji i većini drugih uslužnih djelatnosti, teže mijenjaju svoj poslovni model s obzirom na to da zahtijevaju fizičku bliskost s potrošačima. No ni za njih promjena nije nemoguća, čemu svjedoči digitalizacija koju su uveli u svoje poslovanje brojni proizvođači voća i povrća, vlasnici restorana, maloprodajnih trgovina i organizatori konferencija kako bi očuvali svoje poslovanje. 

Proizvođači voća i povrća tako su svoj spas pronašli u organizaciji dostave svojih proizvoda i komunikaciji s kupcima preko društvenih mreža; većina restorana uvela je dostavu hrane putem dostavnih servisa poput Wolta i Glova; trgovine su prigrlile e-commerce, a konferencije su postale virtualne.

Kao zanimljiv primjer velikoga zaokreta u digitalno poslovanje može se istaknuti njujorška burza New York Stock Exchange koja je nakon 228 godina fizičku burzu zamijenila elektronskom. Svjedoci smo da uspješni primjeri digitalizacije postoje, no potrebna je agilnost u pronalaženju novih načina poslovanja i alata za približavanje kupcima.  I mi u Apsolonu osjetili smo promjene na vlastitoj koži pa smo uslijed toga djelovali proaktivno i prilagodili naše usluge novim uvjetima i zahtjevima klijenata. Naši klijenti u ovoj situaciji traže podršku u prilagodbi operativnih aktivnosti i modifikaciji poslovnih modela, a na nama je da agilno reagiramo i pružimo im podršku i ekspertizu kako bismo im pomogli da lakše prebrode ovu krizu i iz nje na tržište izađu bogatiji za nove usluge i inovacije.

Prilike nastale pojavom koronavirusa

Vrijednost digitalizacije postala je evidentnijom no ikada, a oni koji su odbijali o njoj razmišljati, sada su na to primorani. No nije sve beznadno; mnoga poduzeća imaju još vremena za prilagoditi poslovanje, ali moraju brzo reagirati na nove okolnosti i prilike koje one pružaju, te napraviti jasnu strategiju. Prema istraživanju IDC-a iz ožujka ove godine, u kojem su sudjelovala 32 CXO-a u 10 industrija u Kini, ispitanici su istaknuli tri pozitivna utjecaja, odnosno prilike, u vrijeme pandemije koronavirusa:

poboljšanje u organizaciji rada na daljinu i kolaboraciji, prepoznavanje vrijednosti digitalne transformacije i tehnologije od strane zaposlenika te obrazovanje i uočavanje prilika u području online marketinga i poslovnoga razvoja. Prilike postoje, samo ih je potrebno na vrijeme uočiti i reagirati na novonastalu situaciju što spremnije. 

Koronavirus kao odskočna daska za digitalizaciju

Vrijeme je za velike promjene u načinu poslovanja poduzeća. Digitalizacija je i prije pandemije bila nužnost, a sada se to pokazalo na najbolniji način – financijskim gubitcima. Ključ uspjeha, odnosno opstanka, leži u agilnosti u odlučivanju, poznavanju poslovnih procesa i organizacije te razumijevanju stvarnih potreba potrošača u ovim kriznim trenutcima.

Svijest o nužnosti promjene je krucijalna te se nadamo da će je mnogi prepoznati dok još ima vremena. U slučaju da i vama treba pomoć u odabiru i prilagodbi alata po mjeri vaše organizacije, brza digitalizacija ili savjet u području digitalne transformacije, javite nam se i naši stručnjaci će rado odgovoriti na sva vaša pitanja i nedoumice.

Apsolon — Sva prava pridržana © 2020
Apsolon d.o.o., Jurišićeva 3 10 000 Zagreb, Tel: +385-1-4813314 OIB: 88407675650 Banka: Zagrebačka banka d.d. IBAN: HR2223600001102093410 SWIFT: ZABA HR 2X