fbpx
Design Thinking

Design Thinking: kreativan pristup rješavanju izazova

Maria Magdalena Bačić
,
 04 svibnja, 2021.

Design Thinking metoda je koja već dugi niz godina olakšava domaćim i inozemnim inovatorima stvaranje novih rješenja i pronalazak idealnog proizvoda ili usluge koje će korisnici obožavati. Po uzoru na velike kompanije, poput Coca-Cole, Googlea, Audia i Samsunga, i hrvatske tvrtke češće daju prednost ovom kreativnom procesu koji uspješno zamjenjuje tradicionalni pristup rješavanja izazova.

Do rješenja kroz pet faza

Design Thinking ima mnogo definicija i svaka je od njih jednako točna. Najobuhvatnija je ona u kojoj se ova kreativna metodologija objašnjava kao iterativni pristup rješavanju problema koji uključuje ljude različitih perspektiva, znanja, vještina i iskustva kako bi se kreirala praktična rješenja za stvarne probleme. 

Sam proces primjene sastoji se od pet faza: faza empatije, definiranje izazova, ideacija, prototipiziranje te testiranje. Može se reći da je glavni fokus na fazama prototipiziranja i testiranja kada se korisniku Design Thinking metode omogućuje da pokuša, pogriješi i nauči nešto iz svega toga. Kako bi se došlo do konačnog rezultata, odnosno rješenja izazova, potrebno je proći kroz sve faze i izvući iz svake ono najbitnije i najkorisnije.

Design Thinking proces

Design Thinking za razne branše

Primjena ove metodologije je šarolika, a njezinu uporabu možemo pronaći gotovo svugdje – od velikih organizacija, startup-ova do javnog sektora. Upravo je ta širina primjene dokaz koliko je ova metoda prilagodljiva i podjednako efikasna u kreiranju kreativnih i funkcionalnih rješenja neovisno o tome u kojem području se primjenjuje.

Zbog svega navedenog, velika je potražnja za Design Thinking trenerima, voditeljima radionica na kojima se, smislenim procesima pomaže u savladavanju svih izazova s kojima se određena organizacija susreće, a koja tradicionalnim pristupom ne može riješiti.

Sve aktivnosti obuhvaćene u jednoj radionici unaprijed su pomno isplanirane, čime je u svakoj fazi jasno definirano što je očekivani ishod i kako bi trebao izgledati. Upravo zbog ovakve dinamike svaki sudionik može ravnopravno i opušteno sudjelovati u svim fazama i svojim sudjelovanjem doprinijeti kreiranju najboljeg rješenja na definirani izazov.

Prednosti Design Thinking metode

U jednom od naših prethodnih blogova govorili smo o važnosti korisničkog iskustva, a upravo nakon integracije ove metode uočavaju se mnogobrojni benefiti. Stoga nije ni čudo da se njome koristi velika većina Fortune 500 tvrtki, kao i najuspješnije domaće. Tvrtke koje koriste Design Thinking u prosjeku povećavaju prihode za 32%, dok dioničari bilježe ukupni povrat u prosjeku veći za 56% u odnosu na druge tvrtke. Korištenjem brojnih i provjerenih tehnika, Design Thinking razvija kreativni potencijal kod zaposlenika čime oni postaju motiviraniji i spremniji na suradnju između različitih odjela i razina. 

Jedna od tehnika koja se koristi u ovom procesu je, svima već dobro poznati, brainstorming. Ovom tehnikom potiče se da sudionici budu vizualni, grade na idejama drugih, pogriješe rano i često te potaknu divlje ideje.

Design_Thinking_Apsolon_Brainstorming

Raznolikom primjenom do inovativnih rješenja

U Apsolonu je Design Thinking već duboko ukorijenjen u sve sfere poslovanja. Tako je, primjerice, posljednji izazov Kako motivirati zaposlenike da se uključe u aktivnosti DOP-a (Društveno odgovorno poslovanje)? rezultirao velikim brojem ideja koje su sami zaposlenici osmislili na dvodnevnoj radionici pod vodstvom iskusnih Design Thinking trenera. Osim što su izgenerirani odlični prijedlozi, sama radionica poslužila je i kao svojevrsni team building pod određenim epidemiološkim uvjetima, u svrhu jačanja zajedništva te timskog duha što je posebno izazovno u novonastaloj korona atmosferi.

Ovo je samo jedan od mnogobrojnih primjera korištenja Design Thinkinga unutar Apsolona, s naglaskom koliko se ovom metodom može potaknuti inovativnost i angažiranost svakog pojedinca, a sve za dobrobit cjelokupne organizacije. 

Zbog svega navedenog Design Thinking je zasigurno must try trend pristupa rješavanja izazova. Kao dio vala transformacije poslovanja i Design Thinking polako postaje svakodnevica svih modernih poslovnih organizacija. Želite li se i sami iskušati u rješavanju izazova pomoću ove kreativne metodologije, javite se našim Design Thinking trenerima.